Kardiyomyopatiler deyince kalp kası hastalıkları ve sonucunda gelişen kalp yetmezliği ve büyümesi akla gelir. Kalp yetmezliğinin önemli sebeplerinden biri ‘kalp kası hastalıkları’dır. Kalp yetmezliğinin pek çok sebebi vardır ve birbiri içine girmiş bu sebeplerin sonucunda da tedavisi güçlük yaratan kalp büyümesi hastalıkları gelişebilir.
1. Grup: Kalp kası duvarının kalınlaşması sonucunda kalbin büyümesi.
2. Grup: Kalp kasının gevşeme özelliğinin sınırlanması.
3. Grup: Kalp kasının genişlemesi ve kasılma gücünün azalması sonucunda kalbin büyümesi.
Öncelikle sebebi bilinen ve sebebi bilinmeyenler olmak üzere bu durumu iki gruba ayırıyoruz. Bilim insanları, her geçen gün sebebi bilinmeyen kalp büyümelerinin sebeplerini bulmakta, tanımlamakta ve bu grubu giderek küçültmektedirler.
Aylar, yıllar sürmüş ve uygun, doğru tedavi görmemiş hastalarda yüksek tansiyon kalp kası duvarı kalınlaşmasına ve kalbin büyümesine sebep olur.
Kalp kası koroner arterlerdeki darlıklar nedeniyle iyi kanlanamaz. Yeterli oksijen, besin ve enerjiye kavuşamayan kalp kası hücreleri giderek zayıflar ve kalbin zayıflaması ile sonuçlanır.
Buna tıp dilinde 'iskemik dilate kardiyomyopati' diyoruz. Yani az kan almış, genişlemiş, kasılması yetersiz kalp kası hastalığı kalbin aşırı büyümesine sebep olabilir.
Zamanında uygun şekilde ilaç, cerrahi veya kardiyolojik girişimlerle tedavi edilmemiş hastalar da kalp büyümesi ile karşılaşırlar.
Doğuştan anormal anatomi ile doğan kişilerde görülen kalp kası hastalıkları olabilir. Bu kişilerdeki anatomik bozukluk hayatın ilerleyen evrelerinde anormal kalp kası gelişimlerine ve kalbin büyümesine sebep olabilirler. Zamanında ve uygun şekilde opere edilmeleri gerekir.
Yaşama idamemizi sağlayan yani hareketimizi, enerjimizi, kimyasal ve biyokimyasal döngüdeki bozukluklar kalp kasının gevşemesine ve kalbin büyümesine sebep olabilir.
Özellikle virüsler olmak üzere zararlı mikroorganizmalar kalp kasını tutarak kalp büyümesine sebep olabilir. Güncel olan Kovid-19 da kalp kasını tutarak kalbin büyümesine sebep olabilir.