02.09.2024 - 15:26 | Son Güncellenme:
Japon mutfağı, süper gıda olarak kabul edilen birçok yiyeceğe ev sahipliği yapar. Lezzetinin yanı sıra sağlık açısından çok faydalı olan yemekleri birçok rahatsızlığa karşı koruyucu bir kalkan oluşturuyor. Ayrıca ülkenin güneybatısında bulunan ve dünyanın en uzun yaşayan insanları da bu yiyecekleri tüketiyor.
Nori adındaki deniz yosunu geleneksel çorbaların hazırlanmasında sıklıkla kullanılır. İçerisinde bulunan mineral, lif, protein ve omega-3 vücudumuz için birçok faydayı beraberinde getirir. Tüketenler norinin daha 'tatsız' bir lezzet olduğunu öne sürüyor.
Daikon adındaki turp çeşidi bağışıklık sistemini güçlendiren C vitamini açısından oldukça zengin. Ayrıca hücre büyümesi ve DNA üretimi için gerekli olan folat, yani B9 vitaminini içerir. Özellikle hamilelik sürecindeki kadınlar ve çocukların gelişimi için faydalı olduğu belirtilir.
Kurutulmuş palamuttan elde edilen bu yiyecek fermente edilerek tütsülenir. Birçok Japon çorbasının temelindeki dashi suyu bileşiminde kullanılır. En önemli etkisi ise vücut için gerekli olan tüm amino asitleri, antioksidanları ve proteini içermesidir. Ayrıca stresli duygu durumunu hafifletmede etkisi olduğu gözlemlenmiştir.
İçeriğindeki kateşinler nedeniyle güçlü bir antioksidan etkiye sahip olan Matcha, hücre yaşlanmasına ve buna bağlı hastalıkların gelişimine karşı koruma sağlar. Ayrıca yorgunlukla mücadele için ideal seçimlerden birisidir. İçerisindeki klorofil, sağlıklı kan dolaşımı sağlar ve vücuttaki toksinleri tek tek atar.
Fermente edilmiş soya fasulyesi ezmesi olan miso bağırsak florasını düzenleyerek belirli enfeksiyonlara yakalanma riskini azaltır. İçerisindeki probiyotikler sağlıklı etkiler sunacaktır. Bazı çalışmalara göre miso tüketimi kanser riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Ancak çok tuzlu olduğu için dikkatli tüketilmesi şart.
Ülkemizde de yaygın olarak tüketilen tofu, soya sütünün pıhtılaşmasıyla elde edilir. Hayvansal protein içeren besinlerin aksine kalorisi düşük bir yiyecektir. Tofu, temel amino asitler, çinko, demir, magnezyum, A, B, D, E vitaminleri açısından çok zengindir.
Sindirimi kolay olan natto yiyeceği kemik sağlığı için faydalıdır. K2 vitamini içeren besin kemiklerin daha güçlü olmasını sağlar. Umeboshi adındaki besin ise ülkemizde sevilerek tüketilen erik turşusudur. Antiseptik, antibiyotik özelliklere sahiptir. Manganez, kalsiyum ve potasyum kaynağıdır.
Çift fermantasyon ile elde edilen pirinç sirkesi bu süreç sayesinde temel kaynaklar açısından zengindir. Ayrıca yorgunluk ve eklem ağrısıyla savaşmaya yardımcı olur. Kolesterol seviyelerini dengede tutar.