26.04.2024 - 15:45 | Son Güncellenme:
Bağırsak florası bağırsak bakterilerinin oluşturduğu yapıya denir. Zararlı ve faydalı mikroorganizmalar bu yapının içinde yer alır. Sağlıksız beslenme, hareketsizlik vb. alışkanlıklar bağırsaklardaki zararlı bakterilerin çoğalmasına neden olur.
Sağlıklı bir bağışıklık ise sağlıklı bir bağırsaktan geçer. Bağırsakların sağlıklı olması ise zengin bir beslenmeyle olur.
Lifli besinler bağırsakta yer alan yararlı bakteriler için vazgeçilmez bir besin kaynağıdır. Kabuklu esmer pirinç, sebze, meyve gibi kompleks karbonhidratlar yüksek derecede lif içerir.
Probiyotikler bağırsak sağlığını bozan zararlı organizmalara karşı korur. Bu sebeple yüksek probiyotik içeren yoğurdu tüketmek bağırsak florasını düzenlemekle kalmaz, kolon kanseri riskini önler.
Düzenli olarak yoğurt tüketmek bağırsak florasının yüzde 85'ini iyileştirir. Bu da sindirim sistemi hastalıkları, kolestrol ve kalp damar hastalıklarına karşı koruyuculuk sağlar.
İçerdiği jelatin ve doğal yağlar sayesinde kolajen deposu olan kemik suyu, bağırsakların rahatlamasına yardımcı olur. Kemik suyu tüketmek bağırsak duvarı ve zarının güçlenmesini sağlar. Günde bir bardak kemik suyu içebilirsiniz.
Doğal probiyotik olan kefir, turşu ve yoğurt gibi besinleri sıklıkla tüketmek bağırsak florasını düzenler.
Düzenli olarak çeşitli sebzeleri tüketmek bağırsaktaki gıdaların kimyasal olarak çürümesi anlamına gelen fermantasyon işlemi için gereken ham maddeyi sağlamaya yardımcı olur.
Ayrıca araştırmalar, düzenli olarak spor yapmanın bağırsak florasında yer alan faydalı bakteri sayısının artmasına yardımcı olduğunu gösteriyor.