Pelvik taban fizyoterapi ve rehabilitasyonu, idrar kaçırmanın tedavisinde ilk basamakta kullanılması gereken bir tedavi yaklaşımıdır. Pelvik taban egzersiz eğitimi, ilk tedavi yaklaşımı olmakla birlikte çok zayıf pelvik taban kaslarının kuvvetlendirilmesini destekleyen farklı fizyoterapi ve rehabilitasyon yaklaşımları da mevcuttur."
İdrar kaçırmada fizyoterapi ve rehabilitasyon kapsamında yeni bir yaklaşımla tedaviye başlandığını ifade eden Akbayrak, "İdrar kaçırma sorunu, 'manyetik alan koltuğu' ile tedavi edilebiliyor" dedi.
Akbayrak, tedaviye ilişkin şu bilgileri verdi:"Manyetik alan koltuğu tedavisiyle, manyetik dalgalarla pelvik taban kasları ve sinirleri aralıklı olarak uyarılıyor. Metal bir halkanın çevresinden elektrik akımı geçiyor ve elektromanyetik bir alan yaratılıyor. Manyetik alan koltuğu tedavisi, pelvik taban kaslarını elektrik stimulasyonu ile benzer bir şekilde uyarıyor. Elektromanyetik dalga dokuların içine kolaylıkla geçebildiği için hastaların kıyafetlerini çıkarmasına ya da organ içine elektrotların yerleştirilmesine gerek kalmıyor.
Bu manyetik uyarılar, idrarı tutmayı sağlayan kasların fonksiyonunu iyileştiriyor. Kaslar kuvvetlendirildiğinden, idrar kaçırma sorunu ortadan kalkıyor. Aynı zamanda, cinsel fonksiyon bozukluklarında ya da dışkı kaçırmanın tedavisinde de uygulanabiliyor."
Tedavinin, her hasta için uygun olmayacağının da altını çizen Akbayrak, "Manyetik alan koltuğu tedavisinin, rahim içi araç, kalça protezi, kalp pili olan hastalarda ve kalbinde ciddi aritmisi, vücudunda tümör ya da enfeksiyon olan hastalarda kullanılmasını önermiyoruz. Tedavi olmadan önce mutlaka detaylı bir tıbbi muayene yapılmalı, doğru teşhis konulmalı ve idrar kaçırmanın nedeni belirlenmelidir." uyarısında bulundu.