29.10.2020 - 15:41 | Son Güncellenme:
Sabahın erken saatlerinde aç karnınıza hurma tüketerek, doğal şeker ihtiyacını karşılayabilirsiniz. Bununla birlikte yüksek lif içeriği sayesinde gün boyu sizi tok tutacak ve tatmin edecektir.
Hurma, mükemmel bir lif kaynağıdır ve doğal şeker bakımından yüksektir. Bu lif ve şekerin birleşmesi, kan şekerinizin daha dengeli ve yavaş şekilde artmasına, kısa süre sonra düşmeden enerji dolu hissetmenize yardımcı olur.
Yukarıda bahsettiğimiz gibi hurma, yüksek lif içeriğine sahiptir ve çok doyurucudur. Bu yüzden aç hissediyor ve öğün atlamak zorunda kalıyorsanız, iyi bir lif, karbonhidrat ve protein kaynağı olan hurmayı fıstık ezmesiyle birleştirerek tüketin.
Hurmada bulunan doğal şeker miktarı yüksek olmasına rağmen kan şekerini hızlı bir şekilde artırmaz. Aksine, antremanınızı güçlendiren ve enerjinizi aniden düşürmeyen karbonhidrat içerir.
Bu yüzden antremana başlamadan 30-60 dakika önce hurma tüketebilirsiniz.
Hurma, yüksek lif içeriği nedeniyle yatmadan önce mükemmel bir atıştırmalıktır. İçerisindeki lifin sindirimi uzun sürer, bu da tok kalmanıza ve gece yarısı acıkmanızı engellemeye yardımcı olur.
Herhangi bir sindirim sorunu olmadan günün herhangi bir saatinde hurma yiyebilirsiniz. Ayrıca tok tutacak, enerji verecek ve yüksek miktarda doğal şeker içeriği sayesinde sizi tatmin edecektir. Ek olarak gece acıktığınızda rahatlıkla yiyebileceğiniz bir besindir.
Vücudunuz, ihtiyaç duyduğunuz anda yiyecekleri sindirebilse de, bu durum hurma için geçerli olmayabilir. Peki, hangi durumlarda hurma yememelisiniz?
Huzursuz bağırsak sendromu yaşayanlar; sindirmekte güçlük çektiği FODMAP olarak isimlendirilen kısa zincirli karbonhidratlara karşı duyarlı olabilirler.
En yüksek oranda FODMAP içeren besinler ise; laktoz (süt ve süt ürünleri) ve fruktoz (meyveler (elma, armut, karpuz) ve yüksek fruktoz mısır şurubu. Hurma da önemli bir fruktoz kaynağı içerdiği için şişkinliğe ve mide rahatsızlığına neden olabilir.
Hurmalar lif bakımından yüksektir ve sindirimi daha uzun sürer. Sonuç olarak, çok fazla yemekten sonra birkaç hurma yemek, sizi son derece tok ve rahatsız hissettirebilir.
Nadir de olsa bazı insanlar hurmaya karşı alerjisi olabilir. Bunun sizin için de geçerli olabileceğini düşünüyorsanız, hurmayı tüketmeden önce mutlaka bir uzmana danışın.
Hurma, bazı kişilerde bağırsak hareketlerini artırabilen, sorbitol olarak bilinen şeker alkolü içerir. Bu da kısa bir sürede ishal olmanıza neden olur.
Tüm bu durumların dışında hurma yemek için "kötü" bir zaman dilimi yoktur. Vücudunuz günün hangi saatinde olursa olsun yiyecekleri sindirebilme kabiliyeti sayesinde, istediğiniz zaman hurma yiyebilirsiniz.
Oldukça besleyici olan hurmalar, lif, kalori ve doğal şeker bakımından zengindir.
Sabah kahvaltıda, öğleden sonra atıştırmalık olarak ve gece acıktığınızda tüketebileceğiniz, sizi tok tutan ve enerji depolamanızı sağlayan mükemmel bir meyvedir.
Ancak yukarıda da bahsettiğimiz gibi hurma, bağırsak hareketlerini artırabilen sorbitol olarak bilinen yüksek miktarda şeker alkolü içerir. Eğer sürekli ishal yaşıyorsanız, hurmadan uzak durmalısınız.
Huzursuz bağırsak sendromu yaşayan kişiler de, içindeki yüksek fruktoz nedeniyle hurmadan kaçınmalıdır.