Fırın çalışır haldeyken alev alırsa sakın fırının kapağını açmayın. Çünkü bu hata alevlerin daha da artmasına neden olan şeyi sağlamanıza neden olabilir, oksijen! Fırının kapağını açmadan fişini çıkarın. Eğer yangın sönmeyecek gibiyse hemen itfaiyeyi arayın.
Kesme tahtası üzerinde kestiğiniz sebzeleri bıçağı sürterek tencereye tek seferde dökmek pratik bir yöntem gibi gelebilir ama uzun vadede bıçaklarınıza zarar verebilirsiniz. Bu hata bıçağınızın çok kısa sürede körelmesine yol açabilir. Bunun önüne geçmenin yolu ise çok kolay. Bıçağın keskin olmayan kısmını kesme tahtasına sürterek malzemeleri tencereye aktarabilirsiniz.
Eğer tarifte yumurtanın sarısını ve beyazını ayırın diyorsa ve ayırırken birazcık da olsa sarıyı beyazına karıştırdıysanız ‘bir şey olmaz’ diyerek çırpmaya devam etmeyin. Çünkü o bir damlacık bile sarı tüm tarifi mahvedebilir.
Normal şartlarda sebzeler için tahta kesme tahtası, çiğ et için plastik kesme tahtası kullanmak en doğru tercih olacaktır. Ancak her ikisini de aynı kesme tahtasında kesip doğruyorsanız etteki bakterilerin sebzelere de geçeceğini bilmenizi isteriz.
Eğer yemeğe tuz da dahil olmak üzere kullanacağınız baharatları en başta çok miktarda eklerseniz geri dönüşü olmayan bir hata yapmış olabilirsiniz. Sonradan ekleme yapabilirsiniz ancak yemeğin içine karışmış bir şeyi çıkaramazsınız. Bu yüzden acele etmeyin, azar azar başlayın, tadına bakmaktan korkmayın ve buna göre eklemeleri yapın.
Batıl inançların dışında yere düşen bıçağı tutmaya çalışmak acı verici kesiklere neden olabilir. Bırakın düşsün, sizden değerli değil.
Islak kumaşlar kuru olanlara göre daha iyi ısı iletir. Aynı şey ıslak havlular için de geçerli.
Böyle yaparak kolay kolay dağılmayacak topaklar elde edersiniz. Kuru malzemeleri eklemeden sıvı karışımın oda sıcaklığına gelmesine dikkat edin.
Aynı şekilde sıcak bir tencereyi ya da tavayı cam masaya ya da sıcak bir sıvıyı cam bir kaba koyarak risk alıyorsunuz. Islak yüzeye koyduğunuz kabın paramparça olması an meselesi.
Pilav yaparken suyunu koyduktan sonra tuzunu ekleyip karıştırmak doğru. Ancak sonra tencerenin kapağını kapatıp suyunu çekmesini beklerken asla kapağını açmamanız ve karıştırmamanız gerek.