25.08.2023 - 12:04 | Son Güncellenme:
Fareler üzerinde yapılan bir çalışmada, yüksek yağlı diyetlerin bağırsak bakterilerinde değişikliklere neden olabileceği ve safra asitleri olarak bilinen sindirim moleküllerini değiştirebileceği keşfedildi. Uzmanlar, sağlıklı beslenme uygulamalarını benimseyerek ve yağ içeriği yüksek gıdaları sınırlandırarak kolorektal kanser riskinizi azaltabileceğinizi söylüyor.
Obezite, kolorektal kanser için bilinen bir risk faktörüdür ve yeni araştırmalar, yüksek yağlı bir diyetin sindirim sisteminde iltihaplanmayı artırabileceğini ortaya koydu. Tıp şefi ve direktör Dr. Anton Bilchik, "Bu, bağırsak mikrobiyomunun nasıl değişebileceğine ve bunun sonucunda enflamasyonda artışa yol açabileceğine dair daha ayrıntılı bir açıklama sağlıyor; bu da kolorektal kanserin gelişimi ve ilerlemesine ilişkin mevcut açıklamalardan biridir" diyor.
Araştırmacılar, yaptıkları çalışmada kolorektal kansere genetik yatkınlığı olan laboratuvar farelerini yüksek yağlı bir diyetle beslediler. Çalışma yazarları, yağlı bir diyetin belirli bağırsak bakterilerinin düzeylerini artırdığını, bunun da safra asitlerini enflamasyonu artıracak şekilde değiştirdiğini ve vücuttaki hücresel hasarın onarılmasına yardımcı olan bağırsak kök hücrelerinin yenilenmesini engellediğini bildirdi.
Araştırmacılar, yüksek yağlı bir diyetin, bağırsak mikrobiyomu ve safra asitleri üzerinde, fareleri kolorektal kansere karşı daha duyarlı hale getiren genetik mutasyondan daha derin bir etkiye sahip göründüğünü söyledi. Gastroenteroloji kıdemli tıbbi direktörü Dr. Jesse P. Houghton, "Kırmızı et açısından zengin bir diyetle birlikte yüksek yağlı bir diyetin kolon polip oluşumu ve kolon kanseri riskini artırma eğiliminde olduğunu biliyoruz" dedi.
Ohio’daki bir tıp merkezinden yetkililer de, "Ancak bu yeni araştırma, yüksek yağlı diyet ile bağırsak mikrobiyomunun bileşiminde zararlı bir değişiklik arasında bağlantı kuruyor, bu da rnflamatuar safra asitlerinde artışa yol açıyor ve bua da FXR reseptöründe aşağı regülasyona yol açıyor. Bu araştırma, kolorektal kanser için önceden bilinen risk faktörlerindeki noktaları birleştirerek, makro besinlerden moleküler değişikliklere nasıl gittiğimizi detaylandıran bir yol haritası sağlıyor" diye konuştu.
Herkesin severek yediği yağlı ve riskli yiyeceklerin küçük bir listesi de şöyle paylaşılıyor,
-Hamburger
-Pizza
-Hazır tavuk kızartmaları
-Kızgın yağda pişen patates vb.
-Fast food yiyecekler