07.01.2019 - 10:14 | Son Güncellenme:
Bugün birçok ilacın ve alternatif tedavi karışımlarının ana maddesini de bitkiler oluşturmaktadır. Hayıt tohumu ise geçmişte birçok sağlıkla ilişkili alanda kullanılmış olan ve günümüzde popülerleşen bir bitkidir. Peki, bu tohum hangi amaçla kullanılmaktadır?Günümüzde Polikistik Over Sendromu (PKOS) üreme çağındaki yaklaşık 10 kadından 1'ini etkilemekte ve çocuk sahibi olmayı olumsuz engellemekte hatta şeker hastalığına, obeziteye, kansere zemin oluşturmaktadır. Hayıt tohumu ve meyvesinin, PKOS'a karşı korumada, adet dönemi öncesinde yaşanan krampların/ağrıların azalmasında ve üreme çağında üretilen hormonların düzenlenmesinde olumlu etkileri olduğu bilinmektedir.
Ayrıca hayıt tohumu, hormonal bozukluk nedeniyle sivilce problemi yaşayanlara umut vadetmektedir.Yanı sıra; baş, karın ve mide ağrısı gibi sık karşılaşılan durumlarda halk arasında hayıt tohumu çayının kullanımı yaygındır. Romatizmal eklem ağrılarında da faydaları bilinmektedir.
Hayıt tohumu güçlü bir antibakteriyeldir. Bağışıklık sisteminin güçlenmesinde ve yaraların iyileşmesinde rol oynamaktadır. Kış günlerinde, mevsim değişikliklerinde sıklıkla kapımızı çalan soğuk algınlığına karşı hayıt tohumlu bal karışımı iyi bir koruyucu olabilir;
Kaynamış suyun içerisine 1 tutam hayıt tohumu atılır ve demlenmesi sağlanır. Su içilebilecek sıcaklığa geldiğinde ise 1 tatlı kaşığı bal ilave edilerek karıştırılır. Ilınmış suya eklenen bal, hayıt tohumunun antioksidan etkisini artırarak hastalıklara karşı koruyuculuğunu güçlendirir.
Yapayla kaybolan ancak doğayla beraber gelen sağlık... Belki de fark edebilmek için bazı değerlerimizi iyi anlamalı; yeri geliyor bu değer atasözlerimiz olurken yeri geliyor yüzyıllarca kullanılan bitkiler olabiliyor.