26.12.2014 - 13:30 | Son Güncellenme:
Hamile kaldığınız andan itibaren kalbiniz ve rahminiz genişlemeye başlar. Kalbiniz ve ciğerleriniz daha çok çalışmak zorunda kalır ve iş yükünüz artar. Bunu rahat hale getirmek için doğru bir pozisyonda oturmanız gerekir. Eğer eğri oturursanız, bebeğiniz rahat hissetmeyecektir.
Östrojen hormonunuz yüksek bir seviyeye ulaşır ve gevşetici bağlarınız normalden daha fazla rahatlar. Kaslarınız olduğundan fazla gerilir ve bu durum size bir süre sonra acı vermeye başlar. Bu yüzden bir şey alırken veya evinizi toparlarken dizinizin üzerine çökerek bunu yapın, eğilerek almaya çalışmayın.
Vücudunuzda ekstra bir sıvı döngüsü olur, bu da ödeme ve şişkinliğe sebep olur. Daha çok ayaklarınızda böyle bir durum meydana gelebilir. Ayaklarınızı uzatıp 15 dakika boyunca dinlenirseniz sıvı döngünüz normal hale gelecektir ve şiş olan ayaklarınız normal haline dönecektir.
Cildiniz kuru olur ve gerilmeye başlar. Bu durum çatlaklara sebep olabilir. Nemlendirici kullanın ve çatlamayı önleyin.
5. Damarlarınız daha belirgin olurVaris damarların ortaya çıkması genetiktir, her hamile kadında meydana gelmez. Eğer olursa sizi yormayacak egzersizler yapın ve külotlu çorap giyin. Uzun süre ayakta durmaktan kaçınmalısınız.
6. Rahminiz büyürRahminiz dokuz ayın sonunda bir karpuz büyüklüğüne ulaşır. Sancılarınız artmaya başlar çünkü bebeğiniz kaburga kemiğinize dokunur. Kaslarınızın gerilmesinden dolayı canınız yanmaya başlayabilir. Eğer çok acı çekmeye başlarsanız, doktorunuza başvurun. Sizi rahatlatacak egzersizleri gösterebilir.
7. Saçlarınız gürleşirSaçlarınızın dökülmesi azalacağı için saçlarınız gürleşir ve daha parlak bir hale gelir.
8. Tuvalete sık gitmeye başlayabilirsinizHamileliğinizin ilk üç ayı tuvalete daha sık gitmeye başlarsınız. Çay ve kahveyi bırakın sadece su ve meyve suyu için.
9. Vücudunuz daha esnek hale gelirVücudunuz kendini doğuma hazırlamak için eklem ve bağlarda esneklik kazanır. Bu durumda bacak bacak üstüne atmaktan kaçının.
Ellerinizde uyuşma ve karıncalanma meydana gelebilir. Doğum yaptıktan sonra bu durum geçecektir. Eğer sizi rahatsız edecek derecedeyse fizyoterapiste başvurabilirsiniz.
11. Daha fazla kan üretmeye başlarsınızKalbinizin normalde kan pompalama sınırı %50 dir ancak hamilelikle birlikte bu %20 daha artar. İlerleyen aylarınızda bu size zorluk çıkarabilir, nefes darlığı yaşayabilirsiniz. Eğer çok endişeleniyorsanız, demir sayımı yaptırabilirsiniz.
12. Koku alma duyunuz güçlenirHamileliğiniz boyunca koku ve tat duyularınız daha fazla güçlenir. Sevdiğiniz yemeğin bile kokusu sizi rahatsız edebilir.
Yemek yemek sağlıklı bir hamilelik için önemlidir. Bebeğiniz ihtiyacı olan tüm vitaminleri sizden karşılar ama bu durum sizde demir eksikliğine yol açabilir. Bir bardak portakal suyu demir ihtiyacınızı karşılayabilir aynı şekilde tahıl ürünleri de.
14. Nefesiniz daralabilirBebeğiniz büyüdükçe, diyaframınız sıkışır ve nefes darlığı yaşamaya başlarsınız. Küçük hareketlerle sıkışmış kaburgalarınızı açabilirsiniz böylece daha rahat nefes almaya başlamış olursunuz.
Hamilelikle birlikte cildinizin renginde de değişiklikler olabilir. Tüm hamile kadınlarda meydana gelmez. Bu göze kötü gelen bir şey değil, isterseniz makyajla kapatabilirsiniz.
16. Göğüsleriniz büyüyecekEmzirme döneminiz olacağı için, göğüsleriniz süt dolacak ve büyüyecek.
17. Dişlerinizin ekstra bakıma ihtiyacı olacakHamileliğinizden dolayı diş kökleriniz daha kolay zedelenebilir, diş eti iltihabı olabilir veya diş etiniz kanayabilir. Kalsiyumu yüksek olan yiyecekleri tüketin ve daha yumuşak bir diş macunu kullanın.
Sindiriminiz yavaşlayacağı için kabızlık sorunu yaşayabilirsiniz. Meyve ve sebzeyi daha çok tüketin.
Doğum sırasında kan kaybından ölmemeniz için kanınız daha hızlı pıhtılaşmaya başlar. Bunun için düzenli egzersizler çok önemlidir. Eğer uzun bir araba yolculuğuna çıkacaksanız, saat başı 15 dakika mola vererek kan dolaşımınızı normal hale getirmelisiniz.