Göz kızarıklığına neden olan etken göze kimyasal bir sıvının veya gazın gelmesi ise hızlı hareket etmenin çok önemli olduğunu vurgulayan Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Emel Çolakoğlu bunun nedenini şöyle açıklıyor:“Çünkü tedavide geç kalındığında hasar gözün delinmesine kadar ilerleyebiliyor. Dolayısıyla yapılacak olan ilk şey saniyeler içinde gözü ve çevresini bol suyla yıkamak olmalı. Sonrasında kimyasal maddenin paketiyle birlikte en yakın sağlık merkezine başvurulması gerekiyor. Bu tabloda tedavi gözü serum fizyolojik ile bolca yıkadıktan sonra kimyasal maddenin içeriğine ve gözdeki hasara göre düzenleniyor.”
Göz kızarıklığının altında yatan bir başka neden de, tedavide geç kalındığında görme kaybına yol açan göz tansiyonu. Bu tabloda göz içi basıncının acil olarak kontrollü bir şekilde düşürülmesi gerektiği uyarısında bulunan Dr. Emel Çolakoğlu bu durumda aynı tablonun diğer gözde de gelişmemesi için her iki göze YAG lazer iridotomi işleminin yapılmasının önemli olduğunun altını çiziyor.
1. Göze yabancı cisim kaçması nedeniyle oluşmuşsa,2. Gün içinde artan kızarıklığa batma ve ağrı eşlik ediyorsa, 3. Kızarıklıkla beraber görmede bulanıklık gelişmişse,4. Kızarıklık travma sonrasında başlamışsa,5. Kızarıklık sık sık tekrarlıyorsa,5. Kızarıklıkla beraber eklem ağrısı gelişmişse, ağızda aft çıkmışsa,6. Kimyasal maddenin göze sıçraması sonucu başlamışsa,7. Kontakt lens kullanılıyorsa, en kısa zamanda bir göz hekimine başvurmak çok önemli.