17.08.2023 - 09:34 | Son Güncellenme:
Eğer fazla su içerseniz böbrekleriniz zorlanabilir ve aktif mesane durumu ortaya çıkabilir. Ayrıca gereğinden çok fazla su içmenin su zehirlenmesine sebep olabileceği de bilinir.
Yeteri kadar su tüketerek tüm fonksiyonların yerine gelmesini sağlamak mümkündür. Su tüketimi insan vücudu için oldukça gereklidir ve hayati öneme sahiptir. Su tüketiminin ideal seviyede olması da önemlidir. Çünkü çok fazla su içilmesi bir noktadan sonra vücuttaki organlara zarar vermeye başlayabilir.
Her insanın tüketmesi gereken su miktarı elbette farklıdır ve günlük olarak yapılan spora, harekete ya da egzersize göre de değişebilir. Fakat bilinen ortalama su ihtiyacı en az 8 bardak, en fazla 3 litre olarak karşımıza çıkar. Yeteri kadar su tüketerek vücut sıcaklığının düzenlenmesine, kabızlığın önlenmesine ve sindirim sisteminin desteklenmesine yardımcı olabilirsiniz.
Aşırı su tüketimi aşırı hidrasyona sebep olur. Aşırı su tüketimine bağlı olarak vücuttaki sodyum düzeyi tehlikeli bir seviyeye iner. Bu nedenle su içmenin faydaları elbette saymakla bitmez ve günlük olarak 2-2,5 litre içilmesi herkese önerilir. Yalnızca su tüketimini düzenli olarak 5-6 litrelere ulaştırmak zararlıdır ve fazla su içmenin zararlı olduğunu bilmek hayati önem taşır.
Çok fazla su tüketirseniz buna bağlı olarak beyin fonksiyonları bozulabilir. Fazla su tüketimi kandaki sodyum seviyesinin 135 milimolün altına düşmesine sebep olur ve buna da hiponatremi denir. Sodyum vücutta hücrelerin iç ve dışındaki sıvı dengesini korumasını sağlamaktadır. Suyun tüketimine göre sodyum seviyesi düşer ve sıvılar hücrenin dışından içine doğru gelir.
Bu da hücrelerin şişmesine sebep olur ve bu durum beyin hücrelerinde olursa ciddi sonuçlara sebep olur. Su zehirlenmesi de fazla su içmenin zararlarından biridir. Yaygın bilinen bir bilgi olan ne kadar su içersek o kadar iyi düşüncesi elbette yanlıştır. Vücudun her şeyi ihtiyacı olan kadar alması faydalıdır fakat bu su bile olsa fazlası zarardır.
Eğer ihtiyacınızdan fazla su içiyorsanız ve bu bir alışkanlık haline gelirse beyindeki hücreler şişer ve kafatasında basınç artar. Bu durum da su zehirlenmesinin belirtilerine neden olur. Ne kadar fazla su tüketirseniz belirtiler ve olumsuz etkiler de o derece artar. Su zehirlenmesi fazla su tüketiminde ortaya çıkan bir durumdur ve beyin fonksiyonunun bozulmasıdır.
Su zehirlenmesi genelde kendisini mide bulantısı, baş ağrısı ve kusma ile belli eder. Eğer daha ciddi bir durum olursa belirtiler de ağırlaşır ve kramplara, uyuşukluğa, çift görme, bilinç bulanıklığı ve kan basıncında artışa neden olur. Çok su içmenin bir zararı da çok fazla idrara çıkmadır. Aktif mesane semptomları ortaya çıkabilir ve kronik bir hal aldığında polidipsi ortaya çıkar.
Fazla su içmenin bir zararı da yorgunluğa neden olmasıdır. Vücuda çok fazla su girmesi organları yorar ve bu da fiziksel yorgunluğa neden olur. Ayrıca böbrekler daha fazla çalışmak durumunda kaldığı için böbrek sorunlarının da ortaya çıkmasına sebep olur. Su tüketimini azaltmak ve vücuda gerektiği kadar su almak önemlidir. Eğer yeterince su içerseniz sağlıklı olursunuz fakat fazla tüketirseniz suyun faydalarından yararlanmakta zorlanabilirsiniz.