Melocan, melevcan otu, diken ucu ve diken otu isimleriyle bilinen bu bitki, Ordu yöresinde doğal olarak yetişiyor. Zambakgiller familyasına ait olan ve yol kenarında yetişen diken otu halk tarafından kavurma yapılarak tüketiliyor. Uzmanlar diken otu kavurmasının insan sağlığına olumlu etkiler verdiğini belirtiyor.
Diken otunun en faydalı özelliklerinden biri tükettikten sonra vücudu terleterek kanı temizlemesi. Türk mutfağında salata ve böreklerde de kullanılan bu bitki vücuttaki toksinlerin atılmasını ve hücre hasarının onarılmasını sağlar.
Turşu ve konserve alternatifiyle de tüketilen diken otu, kavrularak yoğurt üzerinde servis edilebiliyor. Gribal enfeksiyonlara karşı etkili olduğu söylenen diken otu, aynı zamanda romatizma ve iltihap söktürücü özellikler taşıyor.
Frengi hastalığının tedavisinde kullanılan diken otunun zarar verici bir toksik etkisi bulunmuyor. Ancak aşırı tüketildiğinde ishal problemi yaşayabilirsiniz. Bu nedenle düzenli ve gerektiği kadar tüketmeniz gerekir. Cilt problemleri için de faydalı etkiler sağlar.
Melocan otu, çeşitli yemeklerde kullanılabildiği gibi, tek başına da tüketilebilir. Ordulular tarafından sıklıkla yapılan bir yemektir. Yapılışı kolay olan diken otu kavurmasını bu adımları izleyerek siz de hazırlayabilirsiniz.
İlk olarak diken otunu sirkeli suda yıkayarak kalıntılardan arındırmak önemlidir. Kaynar suda haşladıktan sonra soğan ve sarımsak ekleyerek kavurmanız gerekiyor. Tuz ilave ettikten sonra 5 dakika boyunca kavurma işlemine devam edin.
Son olarak hazır hale gelen kavurmaya yoğurt ekleyerek servis edebilirsiniz. Salçasız ıspanak yemeğine benzeyen diken otu kavurması vücudunuzun dinç ve sağlıklı olmasını sağlayacaktır. Farklı bir şekilde tüketmek isteyenler çay olarak hazırlayabilir. Afiyet olsun.