20.06.2024 - 11:54 | Son Güncellenme:
Toz halinde metalik bir bileşik olan katkı maddesi titanyum dioksit, kozmetik ürünlerin rengini geliştirmek ve onları daha parlak hale getirmek için kullanılıyor.
Ayrıca bu katkı maddesi güneş koruyucuda yararlı olan UV direncine sahip. Bununla beraber dövme mürekkebinde, bazı ilaçlarda ve kadın hijyen ürünlerinde de bulunuyor.
Ancak boyalarda, kağıtlarda ve plastiklerde bulunan titanyum dioksit türünden farklı olan gıda sınıfı titanyum dioksit, bazı işlenmiş gıdaların renk kalitesini artırmak ve raf ömrünü uzatmak için kullanılıyor ve bu da güvenliği konusunda endişelere yol açıyor.
Araştırmacı ve gıda bilimi profesörü Dr. Keith Warriner, "Endişe şu ki, titanyum dioksit yutulduğunda -özellikle nanopartikül formunda- hücrelerimize girebilir ve hücrede bozulmaya neden olacak radikaller üretebilir ve bu daha sonra kansere dönüşebilir" dedi.
Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı, titanyum dioksiti Grup 2B kanserojen olarak sınıflandırıyor yani kansere neden olma potansiyeline sahip.
Ancak titanyum dioksit ile kanser arasındaki bağlantıyı destekleyecek araştırma eksikliği mevcut.
Wall Street Journal, küçük bir çalışmanın titanyum dioksit tüketimi ile bağırsak iltihabı arasında potansiyel bir bağlantı bulduğunu ve bunun da hastalık riskini artırdığını bildirdi.
Bu tür bulgular gözlemci grupları ve tüketiciler arasında endişelere yol açtı. Ağızdan alım sonrasında titanyum dioksit parçacıklarının emilimi düşüktür. Ancak vücutta birikebilirler.
Ancak titanyum dioksit tüketmekten endişeleniyorsanız, etiketlerde listelenmesi gerekiyor. Her ne kadar uzmanlar, paketlenmiş gıdalarda genellikle 'yapay renk' veya 'eklenmiş renk' olarak gizlenmiş olsa da ve bazı üreticilerin bu miktarı azalttıklarını belirtti. Uzmanlar, yapabileceğiniz en iyi şeyin diyetinizi çeşitlendirmek olduğunu ekledi.