17.05.2019 - 12:11 | Son Güncellenme:
Yaban mersini, antioksidan özellik taşıyan antosiyanozit denilen kimyasallar içerir. Yaban mersinin içerisinde bulunan bu yararlı kimyasalların sağlığımıza olan birçok etkisi mevcuttur. Bu kadar yararlı bir meyveyi evinizde de yetiştirebilirsiniz. Peki, nasıl?
Saksının türü ve boyutu, yetiştirmeye nasıl başlayacağınıza bağlıdır. Eğer tohum olarak ekecekseniz, küçük bir kap sizin için yeterlidir. Eğer fide kullanacaksanız, küçük bir saksıya ihtiyacınız vardır.Fide büyüyeceğinden, sonrasında daha fazla toprağa ve daha geniş bir saksıya ihtiyaç duyacaksınız. Üç veya dört sene sonunda, fideniz için 60-70 litrelik bir saksı gerekecektir.
Yaban mersini bitkisi, tercihen 4.5 pH’a sahip asidik toprağı tercih eder.Toprağı daha asidik hale getirmek için, sülfür, tuf veya gübre gibi ek malzemeler kullanabilirsiniz. Pamuk çekirdeği ve çam iğneleri de toprağı daha asidik hale getirir.
lar -İlk olarak, küçük bir kabın içerisine peçete koyun ve biraz su ekleyin. --Ardından tohumları yerleştirin.-Tohumları tek tek alın ve toprağa gömün.-Bitkiyi her gün sulayın ve toprağın nemli olduğundan emin olun.
-Saksıyı, rüzgardan etkilenmeyen ve iyi ışık alan bir bölgeye yerleştirin.-Bitkinin oksijen alması ve fazla suyu akıtması önemlidir.-Tohumu ektikten sonra, bitkiyi kuru otlarla örtebilirsiniz. Bu sayede zararlı otları engellemiş olursunuz ve toprağın nemini ve asidik özelliğini korursunuz.
Aynı saksının içerisine çok fazla tohum ekmemeye özen gösterin çünkü yaban mersini düzgün bir şekilde büyümek için boş alana ihtiyaç duyar. Bunun yanı sıra, tohumları ekerken toprak büyük ölçüde nemli olmalıdır.
Bitki büyürken, daha büyük bir saksıya geçmeniz gerekebilir. Bu nedenle bunu yaparken kökleri nemlendirmek, bitkinin bu süreçte zarar görmesini engeller. Saksıyı değiştirmeden önce, 10 dakika boyunca kökleri suda bekletmenizi öneriyoruz. Saksıyı değiştirdikten sonra, toprağı ıslatın.
Son olarak ise yaban mersininin en iyi soğuk havada yetiştiğini unutmayın. Bu bitki, aşırı sıcak havaya rağmen bile soğuğa iyi uyum sağlar. Bununla birlikte, sıcak bitki için iyi değildir. Sıcak havalarda bitkinin bakımına dikkat edin ve asla güneşin altında bırakmayın.