Spirali en çok tercih edilme sebeplerinden birisi de çıkarıldığında doğurganlığın devam etmesi kadar neredeyse hiç riski olmaması. Spiralin kayması veya yaşanacak enfeksiyon ihtimali gibi riskler olsa da bunlar tespiti ve müdahalesi başarılı bir şekilde yapılabilen düzensizliklerden. Op. Dr. Nazlı Korkmaz, bu tarz bozukluk ve rahatsızlıkların önceden önlenebilmesi için rutin kontrollerin aksatılmamasını, normalden farklı bir kanama durumu gözlenmediği durumda da en kısa zamanda bir uzmana müracaat edilmesi gerektiğini söyledi.
Spiral taktırmak isteyen bir danışana genellikle regl döneminin 3'üncü veya 4'üncü gününde bu işlemi uyguladıklarını belirten Op. Dr. Nazlı Korkmaz, özellikle bu dönemi seçmelerinin hem rahim ağzının açıklığının artmasıyla uygulamanın daha kolay hale gelmesi hem de danışanın hamile olmadığından emin olmak açısından önemli olduğunu vurguladı.
Spiral taktırlacağı zaman tüm kontrol ve tahliller yapılır. Eğer bunların sonucunda gözlemlenen bir gebelik söz konusu ise spiral yöntemi uygulanmaz. Ancak gebeliğin erken dönemlerinde fark edilmeden uygulanan bir spiral varsa endişelenmeye gerek olmadığını söyleyen Op. Dr. Nazlı Korkmaz, şunları da ekledi:
"Hamileliğin erken dönemlerinde fark edilmeden uygulanan bir spiral varsa ve ilerleyen dönemlerde gebelikle beraber kese gelişimi görünüyorsa spiralin çıkarılması için uygun bir zaman bekleriz. Kese belirli bir büyüklüğe ulaştığında keseye zarar vermeden spirali çıkarabiliriz. Seyrek de olsa büyüyen kesenin takılı olan spirali iterek çıkardığı durumlarda var. Böyle bir durumda endişelenmeye hiç gerek yok."