23.04.2025 - 18:02 | Son Güncellenme:
Elma sirkesi, içerdiği asetik asit sayesinde bakteri ve mantar oluşumunu engelleyebilir. Bu özelliği sayesinde sivilce oluşumunu azaltmada yardımcı olabilir.
Doğal bir tonik olarak kullanıldığında, ciltteki fazla yağı alabilir ve gözeneklerin görünümünü azaltabilir. Hafif asidik yapısı sayesinde peeling etkisi yaratarak ölü derinin arındırılmasına katkı sağlayabilir.
Cilt Lekelerinde Azalma: Düzenli ve dikkatli kullanımda, bazı kullanıcılar güneş lekesi ve cilt tonu eşitsizliklerinde iyileşme bildirmiştir.
Cilt Tahrişi: Elma sirkesi doğrudan cilde uygulandığında özellikle hassas ciltlerde yanma, kızarıklık ve soyulma gibi reaksiyonlara neden olabilir.
pH Dengesini Bozabilir: Cildin doğal pH dengesi 4.5 - 5.5 arasındadır. Saf elma sirkesinin pH’ı ise yaklaşık 2-3’tür. Seyreltilmeden kullanıldığında cilt bariyerini zayıflatabilir.
Alerjik Reaksiyonlar: Her cilt tipi farklıdır. Bazı bireylerde alerjik tepkilere yol açabilir. Kullanım öncesi küçük bir bölgede test yapılması önerilir.
Göz ve Hassas Bölgelere Temas: Sirkenin göze kaçması ya da açık yaralara uygulanması ciddi tahrişe yol açabilir.
Dermatologlar, elma sirkesinin cilt bakımında kullanımının tamamen zararlı olmadığını, ancak mutlaka seyreltilerek ve kısa süreli olarak uygulanması gerektiğini vurguluyor.