04.09.2024 - 07:46 | Son Güncellenme:
Sağlıklı bir vücuda sahip olmak için gerekli vitamin ve mineralleri yeteri kadar alabilmek gerekiyor. Doğada yetişen bazı gıdaları düzenli tüketmek mucize etkiler sağlayabilir. İşte magnezyum eksikliği çekenleri sevindiren süper besin.
Darı, kış aylarının vazgeçilmezi olan bozanın ham maddesidir. Çok amaçlı kullanımlar için uygun olan bu besin, kuş yemi olarak bilinse de insanların sağlıklı olabilmesi için gerekli olan lif, protein, mineral ve vitamin desteğini sağlayabilir. Darının en ilginç faydalarından biri de mutluluk hormonuna etkileri.
Serotonin seviyesini artıran darı, esansiyel bir amino asit içermektedir. Bu durum mutluluk hormonu sağlar. Güçlü antioksidan etkilere sahip olduğu için zararlı maddelerin toksik etkilerine karşı büyük bir koruma sağlar. Kan şekerini düzenleme etkisi ise halk arasında yaygın olarak bilinir.
Darının içerisinde bulunan protein insülin duyarlılığını artırarak kan şekeri ve trigliserit seviyelerini düşürür. Böylece şekerinizi dengelemeye yardımcı olur. Düşük glisemik indekse sahip olan faydalı besin, kan şekeri seviyeleri üzerinde minimum etkiye sahiptir.
Darı, diyabet hastaları için faydalı olan diyet lifi açısından zengindir. Karbonhidratların emilimini yavaşlatarak ani şeker yükselmelerini önleyebilir. Verdiği tokluk hissi sayesinde iştah kontrolü sağlayacaktır. Doğal olarak glüten içermeyen darı çölyak hastalığı yaşayan veya glüten hassasiyetine sahip olan diyabetli bireyler için de uygun bir tahıl seçeneğidir.
Kalp sağlığını iyileştiren besin, kan basıncını düzenlemede ve kalp ritmini korumada etkili rol oynayan magnezyumu içerir. Lif içeriği kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olabilir. Damar tıkanıklıklarını iyileştiren darıyı beslenme düzenine dahil edebilirsiniz. Birçok farklı yemekte kullanılabilir.
Kolayca sindirilebildiği için bağırsakları temizleyecektir. Mide üzerinde etkili faydaları bulunur. Bir başka etkisi ise birinci sınıf bir B vitamini kaynağı olmasıdır. Az miktarda darı sadece sindirim sistemini desteklemiyor, aynı zamanda cildimizi de iyileştirebiliyor.
Darıyı eğer öğütebiliyorsanız un haline getirerek dilediğiniz yiyecek için kullanabilirsiniz. Ancak öğütülmediyse pirinç ile benzer bir biçimde kullanılabilir. Haşladıktan sonra salatalara, lapalara eklenebilir. Bazı kişiler çorba tariflerine dahil ederek tok tutucu etkisini artırmayı hedefler.
Darıyı ana yemeğin yanında garnitür olarak tüketebilir, pilav yerine tercih edebilirsiniz. Tatlı olarak denemek isteyen kişiler kakao, vanilya veya damla çikolatayla tatlandırıp tüketebilir. Pişirmeden önce tohumları iyice yıkadığınızdan emin olun. Mükemmel bir enerji kaynağı olacaktır.