07.12.2019 - 14:59 | Son Güncellenme:
Kış çaylarının içinde yer alan adaçayı yaprağının hamilelik ve emzirme döneminde kullanılması son derece sakıncalı.
Sinameki, 2 haftadan daha uzun süre kullanılması halinde bağırsakta işlev bozukluğuna ve bağırsak tembelliğine yol açabiliyor.
Metin Uyar bitkilerin de ilaçlar gibi ideal etkiyi almak için doğru dozda kullanılması gerektiğini hatırlatıyor. Örneğin hamile birinin bulantı ve kusma şikayetleri için zencefil kökü kullanacaksa günde 2 gramın üzerine çıkmaması gerekiyor. İdeal dozun ise hekim tarafından belirlenmesi gerekiyor. Aksi taktirde hamileler düşük tehlikesi ile karşı karşıya kalabiliyor.
Mide ve bağırsak sisteminde şişkinlik, hazımsızlık, kasılma gibi hafif şikayetlerde rezene meyvesinden yararlanabilirsiniz. Soğuk algınlığında balgam söktürücü olarak ve süt artırıcı olarak rezene meyvesinden faydalanabilirsiniz. 12 yaşın üstündeki kişiler 1.5-2.5 gram ezilmiş rezene meyvelerinin üzerine 250 mililitre kaynar su ekleyip, 5-10 dakika demleyip süzdükten sonra rezene çayını içebilir. Taze hazırlanan çaydan günde 3 kez içilebilir. 12 yaşın üstündeki kişilerde ise bu çayın 2 haftadan uzun süre tüketilmemesi gerekiyor.
A’dan Z’ye Tıbbi Bitkiler’de, 222 tıbbi bitkinin yanı sıra günümüzde sıklıkla kullanılan iki hayvansal ürün olan arı poleni ve propolise dair bilgiler de yer alıyor. Arı poleninin bakteri ve mantar enfeksiyonlarına karşı antimikrobiyal etkisi olduğu, antioksidan ve iltihap giderici etki gösterdiği belirtiliyor. Süt, meyve suyu, bal veya yoğurt gibi ürünlere katılarak tüketilebiliyor. Erişkinlerde günlük 20-40 gram, çocuklarda ise günlük 7.5-15 gram öneriliyor. 1-3 ay, özellikle de mevsim geçişlerinde kullanılabiliyor.
Yazının tamamı için tıklayınız.