11.08.2023 - 10:57 | Son Güncellenme:
Günümüzde, özellikle hızlı yaşam tarzı, birçok şeyi değiştirdi. Değişen şeylerin başında ise beslenme alışkanlıkları geliyor. İlk bakışta çok lezzetli görünen birçok yiyeceğin aşırı tüketilmesi ise birçok hastalığa, hatta ölüme yol açıyor. Uzmanlara göre bu tür yiyecekler hem nadiren hem de az miktarlarda tüketilmeli. Lezzetli ama sağlıksız yiyecekleri sık aralıklarla tüketmek ise başta obezite ve gut olmak üzere birçok ölümcül hastalığa neden olmaktadır.
Kebap, Hünkar Beğendi, Hünkarbeğendi gibi geleneksel lezzetlerimizin birçoğu kırmızı etle yapılmaktadır. Kırmızı et, hem lezzetli hem de sağlıklıdır. Ancak aşırı tüketilmesi hem dolaşım hem de sindirim sisteminin bozulmasına yol açar. Özellikle Gut Hastalığı, geçmişte olduğu gibi günümüzde de en tehlikeli hastalıklar arasında yer almaktadır.
Uzmanlar, haftada en fazla iki gün kırmızı et tüketilmesini önerirken, yanında kesinlikle asitli içeceklerin tüketilmemesi gerektiğini belirtiyor.
Acı Badem, adın da anlaşılacağı üzere, fazla tüketildiğinde acı sonuçlara yol açan yiyecekler arasında yer alıyor. Bunun nedeni acı bademin içinde az miktarda siyanür bulunmasıdır. 25-30 acı badem yemek, zehirlenmeye ve ölüme yol açabilir. Çocuklar içinse bu rakam 15-20 ile sınırlıdır. Bu nedenle acı badem
Kahve, vazgeçemediğimiz alışkanlıkların başında geliyor. Makul miktarlarda tüketilmediği takdirde son derece faydalı olan kafein, aşırı tüketildiği takdirde mide hastalıklarına yol açıyor. Özellikle ülserden korunmak için, kahve tüketiminde aşırıya kaçılmamalı ve sabahları aç karnına kahve içilmemelidir. Aç karnına sade kahve içmek midenin delinmesine de neden olabilir.
Özellikle kış aylarında çok fazla tüketilen ve bağışıklık sistemini güçlendiren bal, çok fazla tüketildiğinde ölümcül sonuçlara yol açabilir. Özellikle pastörize edilmemiş bal çeşitleri, risklidir. Bu nedenle, satın almadan önce balın pastörize edilip edilmediği öğrenmeli. Pastörize edilmemiş olan çeşitleri en fazla iki yemek kaşığı tüketilmelidir.
Göz ve cilt sağlığına iyi gelen havuç, Türk ve Avrupa mutfağında en çok tüketilen sebzeler arasında yer alıyor. Gün içinde 15 kilodan fazla havuç tüketmek, karotenoid zehirlenmesine yol açar. Karotenoid zehirlenmesinin belirtileri halsizlik, aşırı terleme ve bulantısıdır.
Gıdaların tüketim oranı kadar nasıl pişirildiği de son derece önemlidir. Örneğin, birçok beslenme uzmanına göre, kızartma, en sağlıksız pişirme yöntemlerinin başında gelir. Fast-food dükkanlarında donmuş yağla pişirilen patatesler kanserojendir. Ayrıca hamburger ve patates kızartması gibi fast-food türü yiyeceklerin çok fazla tüketilmesi obeziteye yol açar. Obezite ise birçok ölümcül hastalığın temel nedenleri arasında yer alır.
Sadece patates kızartması değil, çürümüş patateslerin kabukları da oldukça tehlikelidir. Bu nedenle mağazalardan ve manavlardan satın alınan patateslerin birkaç gün içinde tüketilmesi, tüketilmediği takdirde hemen atılması tavsiye ediliyor.
Hem protein hem de magnezyum bakımından zengin olan soya fasulyesi, son yıllarda ülkemizde daha çok tüketiliyor. Ancak soya fasulyesinin teflon değil normal tavalarda pişirilmesi gerekmektedir. Soya fasulyesi, yanlış pişirildiği takdirde zehirlenmeye ve ölüme yol açabilir.
Sonbahar ve kış aylarında en çok tüketilen meyvelerden biri olan elmanın kabuklarında da az miktarda siyanür bulunmaktadır. Risk faktörü hem kırmızı hem de yeşil elmalar için geçerlidir. Tüketiciler mevsimi dışında elma tüketmemeye özen göstermeli. Çünkü yapılan birçok araştırmada, hormonlu gıdaların, vücuttaki tüm sistemlere zarar verdiği ortaya çıktı.