23.10.2024 - 13:36 | Son Güncellenme:
Sızdıran bir musluk, damlayan bir su bataryası uzun süre tamir edilmezse evinizde yapısal hasara neden olabilir. Sürekli sızdıran ve tamir edilmeyen musluk zamanla zemine, duvarlara ve hatta temele dahi zarar verebilir. Bu durum evinizin temel yapısının zarar görmesine neden olacak ve binanın statik açıdan risk düzeyini artırır. Bu da olası bir depremde acı sonuçlara neden olabilir ve yapı ayakta kalmayabilir. Bu tür olumsuz ve riskli durumlarla karşılaşmamak ve sağlıklı bir yapıda yaşamınızı devam ettirmek için musluklarınızı düzenli olarak kontrol etmeli ve sızıntı yapan musluğu değiştirmelisiniz. Peki, musluk nasıl tamir edilir?
Musluk tamirine başlamadan önce musluğa giden su veren hattı kapatın. Böylece musluğu tamir ederken boşa su harcamamış ve tamir işlemlerini kolaylaştırmış olursunuz. Banyodaki musluk lavabonun üzerindeyse, genellikle lavabo altında su beslemesini durdurmak için kapatabileceğiniz bir kapatma veya su kesme vanası bulunur.
Su bataryası değişimi veya musluk tamiri için musluk kapağının üst kısmında yer alan, kapak altına gizlenmiş vidayı çıkarın. Bu işlemi yapmak için kapağı musluktan çıkarın ve vida sökme işlemine geçin. Bazı durumlarda kapak ve tutamak birleşik olabiliyor. Bu durumda yapmanız gereken kapak ve tutamağı birlikte çıkarmak.
Musluğun sökülen parçalarını yeniden monte etmeniz gereken sıraya göre hizalamak işinizi kolaylaştıracaktır. Bu şekilde, özellikle sızdıran musluğu ilk kez tamir eden biri olarak hangi kısmın takılacağı konusunda kafanız karışmaz.
Bu aşamada musluk kollarını yerinde tutan vidaları gevşetmektir. Vidaları gevşetebilmek için yapmanız gereken doğru bir tornavida kullanmak. Yanlış tornavida işinizi uzatmakla kalmaz vidaları da bozabilir.
Vidayı çıkardıktan sonra, musluk sapını hafifçe çevirerek ve sağa doğru kolayca kaydırarak yerinden çıkarmak mümkün. Bu işlemi doğru bir şekilde yapmadığınızda kapağı açarak vidayı yerinden çıkaramayacağınızı unutmayın. Vida gevşetme işlemi öncesinde kapağı sökemediğinizde sirkeli su kullanarak oluşan kireçlenme önlenebilir. Sirkeli su, kireçlenmiş tüm bölgeleri kısa sürede temizleyen bir karışım. Kireç tutulan her parça ve bölge için sirkeli suyu kullanılabilir.
Kolu çıkardığınızda, valf üstünü yerinde tutan rakor somununu göreceksiniz. Rakor somunu sürekli kullanılan bir muslukta aşınan ve sızıntıya sebep olan temel parçaların başında geliyor. Sızıntı oluşan çoğu muslukta rakor somununun yer aldığı üst kısım zamanla aşınır ve musluğun sızdırması kaçınılmaz olur. Bu durumda yapmanız gereken rakor somununu değiştirmektir. Aç kapa musluk modellerinde sızıntı sebebi genel olarak aşınan üst kısımlar olduğundan, aşınmış rondela da sızıntıya neden olabilir. Rondela; musluk valfini sabitleyen kauçuk halkadır ve bunlar zamanla aşınır, işlevini yerine getiremez duruma gelir. Bu durumda da değişiklik gerekir.
Musluk parçalarının kireçlendiğini fark ederseniz, bunları eşit miktarda su ve sirke karışımında yaklaşık 10 ila 15 dakika bekletebilirsiniz. Tekrar takmadan önce durulamayı unutmamalısınız.
Yeni parçayı taktıktan sonra, çıkardığınız armatürün tüm parçalarını tekrar monte etmelisiniz. Montajı, söktüğünüz sıraya göre yapmanız çok önemli. Aksi durumda doğru montaj yapamayacağınız için sızıntı devam eder. Önce üst kısmı geri takın ve rakor somunu ile sabitleyin ve bu işlemden sonra tutamak ve son olarak da kapağı yerine takın. Parçaları yeterli derece de sıkmadığınızda muslukta sızıntı veya su sıçraması meydana gelebilir. Bu tür riskleri göz önünde bulundurarak su besleme hattında yer alan vanayı yavaş yavaş açın ve değişim yaptığınız musluk alanında bir havlu bulundurun.