07.02.2024 - 17:07 | Son Güncellenme:
Meyve ve sebzelerin hemen bozulmaması için koruyucu önlemler alabilirsiniz. Bayat yiyecekleri farklı bir lezzete dönüştürebilir veya yiyeceklerin bayatlamasını önleyebilirsiniz. Özellikle bu meyve ve sebzelerden tasarruf etmenin bazı yolları mevcut.
Diğer yiyeceklere oranla domatesin raf ömrü çok daha kısadır. Bu nedenle bozulan domatesleri kullanarak yapabileceğiniz alternatif yemekler olmalıdır. Ezilmiş domateslerin üzerine kaynar su döküp kabuklarını ayıklayın. Ardından posasını püre haline getirebilirsiniz. Elde ettiğiniz sosu birçok tarifte değerlendirebilirsiniz. Bu sayede domatesler ziyan olmadan kullanılabilir.
Solmuş üzümleri daha sağlıklı bir şeye dönüştürebilirsiniz. Öncelikle tüm üzümleri sapından ayırarak yıkayıp kurutun. Hava geçirmez şekilde kapatılmış kapta dondurun. Donmuş üzümleri tüketebilir veya içeceklerinize ekleyebilirsiniz. Farklı bir alternatif olarak, çikolatayla kaplayıp tatlı şekerler elde edebilirsiniz.
Meyvelerin bozulmaya başladığını görüntülerinden fark edebilirsiniz. Bozulma belirtileri olan meyveleri suda yıkayıp kurttuktan sonra bozulan kısımlarını kesebilirsiniz. Geriye kalan kısmı tepsiye koyup dondurun. Sonrasında smoothie'lere, çeşitli içeceklere ekleyip tüketebilirsiniz.
Bozulmaya başlayan yeşillikleri taze tutmak bazen imkansız olabiliyor. Ancak çöpe atmak yerine farklı bir tarifle değerlendirmek mümkün. Solmaya başlayan yeşillikleri zeytinyağı, sarımsak ve baharatlarla blenderda öğütüp buz kalıplarına dökün. Dondurulmuş yeşillikleri çorba, salata sosu, marinat ve sıcak yemek hazırlamak için kullanabilirsiniz.
Buruşmaya başlayan kabakların ziyan olmasını önlemek için dilimler halinde kesip yağ tuz ve baharat ekleyin. Fırında kızarana kadar pişirin. Hazırladığınız bu yemek, buzdolabında 2-3 gün daha saklanabilir. Makarna, pizza, balık, et gibi yemeklerin yanında iyi bir katkı olacaktır.
Bozulma evresinde olan elmalar için yapabileceğiniz şey ilk olarak elmaların kararmış bölgelerini kesmek. Kabuklarını soyup bir kabın içine rendelemeye başlayabilirsiniz. Lahana salatası, pancar veya salatalıklı detoks salatası gibi sulu salatalar hazırlamak için kullanılabilir. Hazırlarken elmaların çekirdek kısmını çıkarıp halkalar halinde kesmeyi unutmayın.
Fazla olgunlaşan ve kararmaya başlayan muzlardan smoothie'ler yapabilirsiniz. Farklı meyveleri birleştirerek yeni içecekler deneyebilirsiniz. Bir başka alternatif ise muzları soyup dondurmak. İstediğiniz zaman blenderdan geçirerek içecekler elde edebilirsiniz.
Buzdolabında uzun süreler boyunca taze kalabilen narenciyeler bozulmaya başlıyorsa posalarını meyve suyu olarak kullanmak akıllıca olacaktır. Kabuklarını unlu mamullere ve keklere eklemek için ayırabilirsiniz. Lekeli kısımları keserek işleme başlayabilirsiniz.
Bu sebzeler uzun süre dayansa da bir zamandan sonra bozulmaya başlayabilir. Sorunlu kısımları kesip baharat ve sarımsakla karıştırdıktan sonra küçük bir tencereye ilave edin. 1/2 su bardağı beyaz sirke, 0,33 su bardağı şeker ve 3 yemek kaşığı tuzu karıştırıp eriyene kadar farklı bir tencerede ısıtın.
Karışımı sebzelere ilave edip 6 saat buzdolabında bekletin. Hazırladığınız sosu salata ve sandviçlerde salamura olarak kullanabilirsiniz. Bu sayede sebzeler bozulmamış ve daha kullanışlı hale gelmiş olacak.