Gazlı kolikli bebeklik yaşayanların ileri hayatlarında migren geliştirme olasılıkları çok yüksektir. Kolikler hipersensitif yapının ürünüdür. Hipersensitivite de migrenin olmazsa olmaz şartıdır.
Migrenlilere dikkatle sorarsanız, çoğunluğunun çocukluğunda araba tutması öyküsü vardır. Halen arabada bir şey okuyamayan, kendileri kullanmadığında rahatsız olanlar da vardır.Çocuklarda migren, okul çağında özellikle servis arabaları hayatlarına girdiğinde başlar.
Okul çağında bacaklarındaki ağrıdan yakınan çocuklar vardır. Gerçekten de büyüme ağrısı değildir. Migrene neden olan yapının sonucudur.
Yapılan çalışmalar migrenli annelerin %70-80 oranında çocuklarında da migren olduğunu göstermektedir. Migrenin genetik geçişi vardır ama hastalık geçmez. Migrene alt yapı hazırlayan hipersensitif yapı geçer.Nörolog Dr. Emel Gökmen