24.03.2017 - 14:46 | Son Güncellenme:
Kullandığınız vazonun temiz olduğundan her zaman emin olun. Bu, bakteri ve mikroorganizmaların çoğalmasına ve çiçeklere zarar vermesine engel olur. Çiçek saplarının çok sıkışık olmaması için vazonuzu seçerken boyun kısmının çok dar olmamasına dikkat edin.
Bahsettiğimiz tabiki de kaynar su değil! 43-44 derece sıcaklık işinizi görecektir. Suyu vazoya boşaltın ve çiçeklerinizi yerleştirin, vazoyu serin bir yerde 1-2 saat bekletin. Sıcak su bitki sapında daha hızlı ilerleyecektir ve serin ortam sayesinde çiçeklerinizdeki nem kaybı minimuma inecektir. Bu yöntem çiçekleri sertleştirecektir ve çiçeklerinizin ömrünü arttıracaktır.
Eğer sıcak su kullanmak istemiyorsanız çiçeklerinizi ılık suda ve oda sıcaklığınızda da muhafaza edebilirsiniz. Yeni kesilmiş çiçekler ılık suyu soğuk sudan daha hızlı emerler. Ancak çiçek soğanları soğuk suyu daha çok severler.
Yeni kesilmiş çiçeklerinizin solmasına engel olmak için su seviyesinde olan yaprakları budayın. Suyun içine batan yapraklar hızlı bir şekilde çürümeye başlarlar, bu da bakterilere besin sağlar ve bitkinin geri kalanına bulaşma tehlikesi yaratır ve bitkiye zarar verir.
Çiçeklerin canlı kalması için gün aşırı suyunu değiştirin. Bu sırada vazoda kalan birikintileri de temizlemeyi unutmayın. Bu, enfeksiyon riskini minimuma indirecektir. Bitkiye zarar veren bakterilerden arındırmak için suya 1-2 tablet aspirin de atabilirsiniz.
Saplarının ucunu sık sık kesmeyi unutmayın. Keskin bir bıçak yardımıyla 45 derecelik bir açıyla kesin. Bu kolay işlem bitkinin suyu emilimini kolaylaştıracaktır. Ayrıca çiçek alındıktan sonra vazoya koymadan hemen önce bu işlemi uygulamak da önerilir. Güller gibi daha narin bitkilerde sap ucunu suyun içerisindeyken kesmek daha doğrudur. Özellikle güller hava baloncuklarına ve suyun emilimini engelleyen ve çiçeklerin solmasını hızlandıran bakterilere karşı çok duyarlıdırlar.
Bahçe ürünleri satan yerlerden ''bitki besinleri'' alabilir veya evde kendiniz de hazırlayabilirsiniz. Bitki besinleri içerdikleri bileşenler yardımıyla yeni kesilen bitkilerin ömürlerini uzatırlar. Bakterilerin çoğalmasını ve bitkiye bulaşarak yayılmasını önleyen biyosit maddesi de bitki besinlerinde bulunur.
Direk alınan gün ışığı ve ısıtıcılara yakın olmak çiçeklerinizi gereceğinden dolayı vazonuzu nereye koyduğunuza dikkat edin. Ayrıca ortama az oranda çiçeklerin solmasına neden olan etilen gazı saldığı için çiçeklerinizi meyvelerin yakınına koymamaya da dikkat edin.
Çoktan ölmüş veya solmuş olduğunu fark ettiğiniz çiçekleri koparın. Sadece meyveler tarafından değil aynı zamanda solan bitkiler tarafından da salınan etilen gazı canlı olan çiçeklere etki eder ve zarar verir.
Farklı cins çiçekleri aynı vazoya yerleştirirken , bu çiçeklerin özelliklerinin bilincinde olunmalı. Örneğin yeni kesilmiş nergisler ve sümbüller diğer çiçekler için zararlı olabilecek bazı kimyasal atıklarını suya salarlar ve bu onlara zarar verir. Bazı çiçekler farklı vazolarda muhafaza edilmelidir.