02.03.2024 - 11:15 | Son Güncellenme:
Özellikle beyin sağlığına yönelik faydalı etkileri bulunan ceviz, içerisindeki omega-3 yağ asitleri sayesinde beynin daha işlevsel çalışmasını sağlar. Sağlıklı yağ asitleri ve içeriğindeki faydalı bileşenler hafıza problemlerinin giderilmesinde etkili bir rol oynar.
Cevizin içerisindeki yağların çoğunluğu günlük olarak tüketildiğinde kalp hastalığı risklerini azaltabilir. Yapılan araştırmalara göre düzenli ceviz tüketimi kolesterol seviyelerini düşürerek damarların temiz kalmasını sağlar.
Sindirim sisteminde oluşan bağırsak mikrobiyomunu olumlu etkiler. Uzmanlara göre yaklaşık 8 hafta boyunca her gün ceviz tükettiğinizde probiyotik faydalı bakteri türlerini büyük ölçüde artırır.
Ceviz, uykusuzluğu gideren ve tetiklemeye destek olan melatonin hormonu üretir. Çeşitli melatonin takviyelerinin yanı sıra kaliteli bir uyku için yeterli miktarda ceviz tüketebilirsiniz. Aynı zamanda ceviz, diyabet riskini düşürür.
İçerisindeki karbonhidrat oranı düşüktür. Bu 3 besin, kişilerde tokluk hissini artırarak kan şekerinin ani yükselişlerini önler. Beslenme programına ceviz eklemek hastalık risklerini önlemek açısından faydalı olacaktır.
Evinizdeki cevizleri hızlı ve pratik bir şekilde kırabilirsiniz. Bu işlem, ayıkladığınız ceviz içlerinin ziyan olmamasını sağlar. Ceviz kıracağınız veya sert bir cisimle cevizin tam tepe noktasına vurun. Tepe noktasına vurduğunuzda uygulanan güç cevizin daha kolay kırılmasını sağlar.
Tepe noktasına vurduktan sonra cevizler bütün olarak kolayca çıkacaktır. Tam olarak ayıkladıktan sonra afiyetle tüketebilirsiniz. Ceviz kırdıktan sonra, içindeki kırık kabuk parçalarını temizlemek için bir bıçak veya ceviz açacağı kullanabilirsiniz.
Öncelikle hava almayan kaplar tercih etmeyi unutmamalısınız. Aynı zamanda ceviz içini serin ve kuru bir yerde saklamak da önemlidir. Cevizleri sakladığınız yerde güneş ışığına maruz bırakmaktan kaçının.
Metal veya şeffaf plastik kaplar, ceviz içinde bulunan yağların ışık ve hava ile reaksiyona girmesine neden olabilir. Bu nedenle, ceviz içini saklamak için koyu renkli kaplar tercih edilmeli.
Ceviz içini, kabuğu içinde saklamak da bir seçenektir. Kabuk, içindeki cevizleri dış etkenlerden koruyabilir. Ceviz içini dondurucuda saklamak, tazeliğini uzun süre korumasına yardımcı olabilir. Ancak, dondurucudan çıkardıktan sonra çözülmüş ceviz içini tekrar dondurmamanız gerekir.