21.02.2020 - 16:16 | Son Güncellenme:
Yüksek kolesterol seviyeleri kalp sorunlarına neden olabilir. Ceviz , vücudunuz için zararlı olan LDL kolesterol ve trigliserit seviyelerini düşürmeye yardımcı olan bazı yağ asitleri içerir. Yapılan bazı çalışmalar ayrıca cevizin kan basıncını düşürmeye yardımcı olabileceğini gösteriyor. Bu da beraberinde kalp krizi, felç ve kardiyovasküler hastalık riskini azaltır.
2010 yılında yapılan bir araştırma, düzenli olarak ceviz tüketmenin dinlenme sırasında bile kalori yaktırdığını gösterdi. Ayrıca rutin olarak ceviz yiyenlerin yemeyenlere göre daha fazla kilo verdikleri görüldü. Ceviz ayrıca iştah kontrolünde de fayda sağlıyor.
Fazla kilolu insanların daha yüksek kan şekerine sahip olma olasılığı fazladır. Ceviz, kilo yönetimine yardımcı olarak obeziteyi önler ve diyabet riskini de azaltır. 2016 yılında yapılan bir araştırmada, ceviz yağı tüketmenin kan şekeri düzeylerini iyileştirmeye yardımcı olduğu ortaya çıktı.
Ceviz iyi bir bakır kaynağıdır. Bu mineralin yeterince elde edilmemesi osteoporoz riskini artırabilir. Bu da kemiklerinizi daha ince ve daha az yoğun hale getirerel kırılmasını kolaylaştırır. Cevizde bulunan diğer bir mineral de kemikleriniz için önemli olan magnezyumdur. Magnezyum, vücutta kalsiyumun iyi emilmesi için yardım eder.
Ceviz yemek meme, prostat ve kolorektal kanser riskini azaltabilir. Anti-enflamatuar etkiye sahip olan ceviz, vücuttaki hormon reseptörlerini bloke edebilir. Bu da meme ve prostat kanserleri gibi hormonla ilişkili kanserlerde riski azaltabilir.
Rafine karbonhidrat bakımından zengin olan sağlıksız bir yemek, azalmış sperm fonksiyonu ile ilişkilidir. Ceviz, sperm kalitesini artırabilen antioksidanlar açısından zengindir. Bu da spermde strese bağlı olarak ortaya çıkan hasarı azaltmaya yardımcı olur.
Ateroskleroz yani damar sertliği kalp krizi, felç veya kalp yetmezliğine yol açabilen bir durumdur. Oksitlenmiş LDL kolesterol, arterlerinizde biriktiğinde daralmaya yol açar. Ceviz, LDL kolesterolün oksidatif hasarını önleyebilen ve bu nedenle ateroskleroz riskini azaltan harika bir antioksidan kaynağıdır.
Bağırsakta “iyi” ve “kötü” bakteri bulunur. “İyi” bakteriler sindirime yardımcı olur ve “kötü” bakterileri yok eder. Vücudunuzda çok fazla zararlı bakteri varsa kilo alımı, inflamasyon ve kolorektal kanser gibi bazı sağlık sorunlarına yol açabilir . Ceviz yemek, yararlı bakterilerin sayısını artırarak bağırsak sağlığını güçlendirir.
Ceviz, hafızanızı ve öğrenme becerilerinizi geliştirmenize yardımcı olabilir. Ayrıca bilişsel gerilemeyi ve nörodejeneratif hastalıkları önlemeye yardımcı olabilir. Beyninizdeki oksidatif hasarı ve iltihabı azaltabilen polifenolik bileşikler de içerir.
Ellerinizi masaj yapmak için ceviz de kullanabilirsiniz. Bu, yoğun bir şekilde klavye ve mouse kullananlar için özellikle rahatlatıcı olabilir. Avucunuzda kabuklu cevizleri döndürerek stresinizi de hafifletebilirsiniz.