31.05.2024 - 17:20 | Son Güncellenme:
Çay demleme işlemi genellikle çeşme suyundan alınan su ile yapılır. Birçok kişiye göre çeşme suyu kaynatıldığında vücuda karşı sağlıksız riskleri azalıyor. Ancak uzmanlara göre çay hazırlığı için kullanılan çeşme suyu, uygun değil.
Çeşme suyu, genel haliyle içme suyunun yerine geçecek bir kullanımda tasarlanmamıştır. Yani, suyun içerisinde farklı maddeler, kireç ve mineraller olabilir. Çayın tadını, kalitesini ve daha birçok şeyi etkileyen bu durum vücudunuz için zararlı olabilir.
Çeşme suyundaki kireç, çayın rengini değiştirebilir ve istenmeyen artıkların oluşmasına yol açabilir. Uzmanlara göre çeşme suyunu tercih etmek yerine elbette ki içme suyu kullanılmalı.
İçme suyu, genellikle arıtmadan geçirildiği ve zararlı maddelerden arındığı için çayın aromasını, rengini ve diğer özelliklerini etkilemez. Aynı zamanda içme suyuyla hazırladığınız çayın içimi daha yumuşak olur. Çay tiryakilerinin içme suyunu kullanmaya özen göstermesi gerekiyor.
Kireçli suyun içerisinde bulunan yüksek kalsiyum seviyeleri böbreklerde taş oluşumuna neden olabilir. Ayrıca çayın içerisinde kullanılan çeşme suyu, sindirim problemlerini tetikleyebilir. İçindeki arıtılmayan mineraller ishal veya kabızlık gibi sorunlara yol açabilir.
Uzmanlara göre evde çeşme suyunu arıtmanın yöntemi, yalnızca kaynatılarak yapılamıyor. Çeşme suyu kaynatmanın sadece acil durumlarda tercih edilmesi gerektiği belirtiliyor. Ancak kaynatma işlemi, suyun yalnızca mikroplardan arındığı anlamına geliyor. Yani hâlâ bazı riskleri içerisinde bulundurmaya devam ediyor.
Çay demlerken mümkün olduğu kadar damacana suyu veya arıtılmış su tercih edilmelidir. Hem sağlıklı hem de lezzetli bir çay tüketebilmek için böylesi çok daha mantıklı bir seçenek olabilir.