01.02.2024 - 17:04 | Son Güncellenme:
Michelle Francl, çay demleme teknikleri hakkında 500'den fazla makale okuyarak kendi araştırmasını yapmaya başladı. Geçirdiği 3 yılın ardından Francl, çay ve hakkında bilinmeyenlere dair birçok konuya odaklanıyor.
Michelle Francl, çayın içeriğindeki şekerin insan vücudumuza olan etkisine, çaydanlıkların rolünden bağımlılık yapma etkisine kadar birçok konuyu farklı yönleriyle araştırdı.
Tarih boyunca çayın ritüel haline geldiğini belirten kimyager yazısında "Çay, sadece içindeki kimyasal reaksiyonlarla değil, aynı zamanda insanların hayatındaki yerini şekillendiren tarihle de özdeşleşmiştir" diye ekliyor. Yani çay sadece bir içecek değil, kültürel bir etki.
Francl, çayın tadında değişiklik oluşturmayacak miktarda tuz eklemenin acılığı azalttığını belirtiyor. Sodyum iyonları acı tat algısını etkiliyor. Araştırmalar sonucunda bu bilgileri paylaşan kimyager, çay tadındaki değişimleri kimyasal yapısına dayandırıyor.
Çayı tuzlu tüketmek kulağa ilginç gelebilir. Ancak bilimsel açıklamalar bu önerinin çayın tadını değiştiren kimyasal temeller olduğunu ortaya döküyor. Yazdığı kitapta her detaya değinen Francl, çaya tuz eklemenin şeker eklemek gibi olmayacağını ve içenlerin tuz tadı almayacağını doğruluyor.
Kimyagerin yazılarında öne çıkan konulardan biri ise bilim ve gelenek arasında oluşan çatışmalar. Bazı insanlar geleneksel çay içme alışkanlığını sürdürmeye devam ederken diğer taraf bilimsel araştırmalara göre şekillendiriyor.
Aşırı tuz, insan sağlığına zararlı olabilecek tehlikeler barındırır. Ancak çayı çok daha iyi hale getirecek az miktarda kullanım, tadında ve yapısında inanılmaz değişiklikler yaratıyor. Tuzlu çay deneyini evinizde değerlendirerek deneyebilirsiniz.