Jelatine dönüşen nişastanın hazmedilmesi çok daha kolaydır ve nişastada bulunan glikoz emilimi de kolaylaşır. Ancak beyaz ekmek gibi lif oranı yüksek olmayan gıdalar için geçerlidir. Bu gıdalar soğutulduğunda ise nişasta dirençli hale gelebilir.
Beyaz ekmeği buzdolabında soğumaya bıraktığınızda nişasta dirençli hale gelecektir. Bu durum sindirim sisteminin enzimleri parçalamasını zorlaştırır. Böylece kan şekeriniz ve insülin seviyeleriniz aniden yükselmeyecektir.
Dirençli nişasta oluşurken ekmeğin pişme sıcaklığı ve donmasına bağlı olarak gelişir. Arta kalan ekmekleri buzdolabında veya dondurucuda saklamak dirençli nişasta içermesini sağlar. Yani ekmek donduğunda içindeki nem korunur ve yumuşak kalabilir.
Yapılan bir deneyde marketten satılan alınan ekmekler ile ev yapımı ekmekler karşılaştırıldı. Ev yapımı örneklerde ekmeğin dondurulması ve çözdürülmesi kan şekerini yükseltme oranını azalttı.
Ancak marketten alınan beyaz ekmek kullanıldığında kızartmadan önce dondurulma işlemi, kan şekerinde herhangi bir iyileşme göstermedi. Bu durum ekmek farklılıklarını gözler önüne seriyor. O nedenle saklayacağınız ekmeğin çeşidi de bir o kadar önemli.
Yapılan diğer araştırmalara göre analiz sonuçları ekmeği yemeden önce dondurmanın kan şekeri seviyesini düşürmeye yardımcı olduğunu doğruluyor. Ancak bu yöntem, kilo alımı veya hastalık risklerini uzun vadeli etkilemiyor.
Dirençli nişasta, taze pişmiş nişastadan daha zor parçalanıyor ve bağırsaktaki bakteri dengesinin korunmasını sağlıyor. Metabolizmayı sağlıklı çalıştıran bu durum, vücudumuzun kan şekerini kullanmasına destek oluyor. Ayrıca, glisemik indeksin yanı sıra kolesterol seviyesini düşürmek gibi faydaları da mevcut.
Ekmeği dondurucuda saklamanın faydalı etkileri uzun vadeli sağlık için sınırlı olsa da yanlış bir işlem değildir. Ekmeği dondurucuya koymak sağlığınıza katkıda bulunabilir, gıda israfını önleyebilir.