Kök, sert ve kurumuş bir yapıdadır. Bu nedenle kesilmesi sebzenin daha kolay pişmesini sağlar. Köke yakın olan dış yapraklar genellikle yıpranmış, kararmış veya kirlenmiş olabilir. İlk olarak yaprakları nazikçe çıkarın. Ardından sağlam ve yeşil kısımları değil, yıpranmış kısımları atın.
Lahanaları haşlama, fırınlama veya sotede kullanacaksanız, boyutlarına göre ikiye veya dörde bölebilirsiniz. Böylece sebzenin daha hızlı ve eşit şekilde pişmesini sağlayacaksınız. Lahananın kök kısmına küçük bir “X” şekli çizmek, pişirme sırasında iç kısmının daha iyi pişmesini sağlar.
Kesme ve soyma işlemleri sırasında oluşabilecek küçük toprak veya parçacıklar için, lahanaları bir kez daha suyun altında yıkayın. Eğer çok temiz olduğundan eminseniz, bu aşamayı atlayabilirsiniz. Bu tür sebzeler temiz görünse bile, kirden arındırması kolay değildir. Brüksel lahanalarınız temizlenip soyulduktan sonra pişirmeye hazır hale gelir.
Brüksel lahanası tamamen soyulmaz; sadece dışındaki birkaç yaprak alınır. Hazırlayacağınız yemeğe bağlı olarak yapraklarını elle kolayca ayırabilirsiniz. Daha fazla soyulmasına gerek kalmaz. Lahananın iç kısmı tüketilir. Bu nedenle fırında veya tavada pişirirken üzerine zeytinyağı, sarımsak, limon suyu veya balzamik sirke ekleyebilirsiniz. Bu malzemeler de acılığını dengeleyecektir.