19.06.2024 - 11:01 | Son Güncellenme:
Somun ekmeği istediğiniz şekilde dilimleyin. Somun ekmek dilimlerinin birbirine yapışmasını önlemek için aralarına yağlı kağıt sermelisiniz. Ekmekleri bir dilim, bir kağıt olacak şekilde üst üste dizin. Yağlı kağıt yerine alüminyum folyo da kullanabilirsiniz. Somunu saklamak için buzdolabı poşetine koyup, havasını alarak ağzını bağlayın.
Ekmeğinizi her kullanımdan sonra bu şekilde poşetlere koyarak buzluğa yerleştirin. Bu sayede 6 aya kadar taze kalmasını sağlayabilirsiniz. Ekmekleri yemek istediğinizde, önce poşetten çıkarın ve yağlı kağıdın içinde çözülmesini bekleyin. Çözüldüğünde kızartarak ya da ısıtarak tüketebilirsiniz.
Ekmeği serin ve kuru bir yerde saklamak raf ömrünü uzatabilir. Bunun için kapanabilen bir ekmeklik tercih edebilirsiniz. Ekmekliği ısıtıcılardan (fırın, ocak, doğalgaz vb.) uzağa yerleştirmeniz de son derece önemli. Ekmekleri tükettikten sonra arta kalanları ekmekliğin içerisine koyup, kapağını hava almayacak şekilde kapatın.
Ekmeğe ıslak elle dokunmaktan kaçının ve ekmeği buzdolabına koymayın. Buzdolabı küflenmeyi önlese de, ekmeğin bayatlamasına yol açabilir. Ev yapımı ekmeklerin raf ömrünün daha uzun olduğunu unutmayın. Bu süreyi uzatmak için ekmek yaparken mutlaka ekşi maya kullanmalısınız. Askorbit asit veya lesitin gibi doğal koruyucular da hamurun nemini korumaya yardımcı olabilir. Bal, tarçın, karanfil veya sarımsak da küfe karşı etkili olan besinlerden olduğundan, ekmeğin içine bu besinlerden biri ekleyerek hem daha lezzetli, hem de daha dayanıklı olmasını sağlayabilirsiniz.
Küflenmiş ekmek hiçbir şekilde tüketilmemeli. Bu durum ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir ve ekmek küflendiğinde koklanmamalı ve yanında nefes alınmamalı. Küflenmiş ekmeği koklamak, solunum sorunlarına neden olabilir.