Uykusuzluğa, sindirim sorunlarına, strese ve mide problemlerine karşı kullanılan melisa çayı, taze veya kurutulmuş melisa yapraklarından hazırlanabilir, sıcak veya soğuk olarak tüketebilir.Melisa otu tek başına kullanılabilir ya da hazımsızlık için nane yapraklarıyla, uykusuzluk için papatya yapraklarıyla karıştırılabilir. Melisa bitkisinin en önemli özelliği strese bağlı baş ağrılarını hafifletmesi ve rahatlama sağlayarak uyumayı kolaylaştırmasıdır.
Papatya çayı en çok kullanılan bitkisel çaylardandır. Yüksek fosfor içeriği ile kemiklerin güçlendirilmesinden ruhsal sorunlara, antioksidan etkisiyle kanserle mücadeleden sinir sistemi sağlığının korunmasına kadar geniş bir kullanım alanına sahiptir.Doğal bir sakinleştirici olmasının yanı sıra papatya çayı, iltihap önleyici ve kasılmaları hafifletici özelliği ile reflü yanmalarını, adet kasılmalarını, mide bulantısını, mide ekşimesini ve baş ağrısını azaltır.2-3 kaşık kurutulmuş papatya çiçeğinin üzerine yarım litre kaynamış su ekleyerek 3-5 dakika demlenmesini bekleyip papatyayı süzerek çayınızı içebilirsiniz.
250 gram kaynamış iyi suya 1-2 çay kaşığı kurutulmuş rezene atarak 5-10 dakika demlemeniz yeterli olacaktır. Demleme süresini ne kadar uzun tutarsanız çay o kadar kuvvetli olur.Rezene çayı en çok baş ağrısına ve adet kramplarına karşı kullanılır. Soğuk rezene çayının suyuyla saçları durulamanın kepek sorununa iyi geldiği söylenir.
Yeşil çay sıcak veya soğuk olarak tüketilebilir. İçeriğinde bulunan kafein ile zihni ve uykuyu açan yeşil çay, kanser tedavisinden mide ve bağırsak sorunlarına kadar pek çok sağlık probleminin giderilmesinde yardımcı bir doğal ürün olarak kullanılır.Kaynamış suyu ocaktan alın ve 3-4 dakika soğumasını bekledikten sonra 1 bardak için 1 çay kaşığı dolusu kurutulmuş yeşil çay yaprağını atın. Yeşil çay 2-3 dakikada demlenir.
Stresi azaltır, rahatlamayı ve terlemeyi sağlar, migren ağrılarını hafifletir, boğaz ağrısını alır, sindirime ve öksürüğe iyi gelir, safra kesesi ve karaciğer rahatsızlıklarıyla beraber birçok hastalığın tedavisinde ıhlamur kullanılır.Ihlamur hazırlarken bardak başına bir çay kaşığı tepeleme kurutulmuş ıhlamur ölçüsünü kullanabilirsiniz. Ihlamuru suyla birlikte kaynatmayın. Önce suyu kaynatın ve önceden ıhlamur koyduğunuz demliğe kaynamış suyu boşaltıp ağzını kapatın ve 10 dakika bekletin. Yemeklerden sonra günde 3 kere ıhlamur çayı içebilirsiniz.
A, B, C, E ve K vitaminleri bakımından zengin olan kuşburnu çayı nezle, grip gibi üst solunum yolu hastalıklarına karşı oldukça etkilidir. Vücudun direncini arttırır, sindirimi düzenler, böbrekleri temizler ve hafif romatizma ağrılarına iyi gelir.Kuşburnu çayını soğuk veya sıcak olarak tüketebilirsiniz. Hazırladığınız çay gün boyu aromasını korur ve soğuduktan sonra tekrar ısıtılarak içilebilir.
Boğaz ağrısı, baş ağrısı, bronşit, hazımsızlık, gaz, öksürük ve romatizma ağrıları başta olmak üzere pek çok rahatsızlığa iyi gelen, zengin bir mineral ve vitamin kaynağı olan kekik çayını, hem kurutulmuş hem de taze kekikten hazırlayabilirsiniz. Taze kekik kullanacaksanız 2 büyük bardak çay için 2 çay kaşığı, kurutulmuş kekik kullanacaksanız 1 çay kaşığı kekik yeterli olacaktır. En iyi birki çayı demleme biçimi kaynar suyu ocaktan alıp başka bir kapta bulunan bitkinin üzerine döküp demlenmesini beklemektir.
İçinde bulunan B2, B1, B6, B3, B12, C vitamini, D vitamini, E vitamini, K ve E vitaminleri ile biberiye besin değeri yüksek bir bitkidir. Ayrıca rosmarinik asit ve diğer antioksindanlarla beyin fonksiyonlarını geliştiren biberiye çayı hafızanın güçlenmesine ve konsantrasyonun artmasına katkıda bulunur.Kabızlık, hazımsızlık, baş ağrısı, üst solunum yolu enfeksiyonlarında da kullanılır. Biberiye çayı hazırlamak için taze ve kurutulmuş biberiye yaprakları kullanabilirsiniz.