19.01.2025 - 08:14 | Son Güncellenme:
Sofraların vazgeçilmezi, elbette ki hamur işi yiyeceklerdir. Çay saati için farklı bir hamur işi tarifi istiyorsanız, kış aylarına yakışan en lezzetli tarifle geldik. İşte tahinli cevizli çörek tarifi.
- 1 su bardağı ılık süt
- 1 su bardağı ılık su
- Bir paket instant maya
- 2 yemek kaşığı şeker
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
- 4,5 su bardağı un
- Bir tatlı kaşığı tuz
- Bir su bardağı tahin
- 5-4 yemek kaşığı şeker
- İsteğe bağlı ceviz
İlk olarak, karıştırma kabında ılık süt, su, sıvı yağ, toz şeker ve mayayı karıştırın. Malzemeleri güzelce karıştırdıktan sonra un ilave edebilirsiniz. Ardından bir tatlı kaşığı tuz ekleyip hamurunuzu yoğurun. Ele yapışmayan, yumuşacık bir hamur elde etmiş olacaksınız. Aksi olduğunda, çörekler sertleşebilir.
Hamuru yoğurduktan sonra beze haline getirin. Ardından tavanın içerisine 3 yemek kaşığı kadar sıvı yağ alın ve bezenin her tarafına gelecek şekilde yağlayıp dinlenmeye bırakın. Bu aşamada 15 dakika kadar bekletebilirsiniz. O sırada iç harcı hazırlayın.
İç harç için bir su bardağı tahinin üzerine yarım su bardağı şeker ilave edin. Şeker miktarı, isteğinizde bağlı olarak değişebilir. 15 dakikanın sonunda dinlenen hamuru alın ve merdane kullanmadan açın. Sonrasında tahinli karışımı üzerine gezdirebilirsiniz.
Karışımı sürdükten sonra üzerine ceviz ilave edin. Rulo şeklinde sararak şekillendirebilirsiniz. Pişirmeden önce tüm malzemelerin birleşmesi için 20 dakika buzdolabında bekletebilirsiniz. Eğer vaktiniz varsa, 1 gece de bekletebilirsiniz.
Son olarak önceden ısıtılmış 190 derece fırında pişirebilirsiniz. Üzeri nar gibi kızardıktan sonra dilediğiniz içecek ile birlikte servis edebilirsiniz. Çay saatlerinin vazgeçilmezi olacak. Afiyet olsun.