Kayısı çayı taze kayısının ve yapraklarının yaz aylarında kurutularak yapılmasından elde edilir. Bu çay, yıl boyunca kullanılmaya uygundur. Kayısı yapraklarının çay yapım sürecinde kullanılması çaya daha farklı bir aroma katarak çayın daha lezzetli olmasını sağlar.
Kayısı çayını hazır almak zorunda değilsiniz. Dilerseniz kendi kuruttuğunuz kayısılarla da bu çayı hazırlamanız mümkün. Kurutulmuş kayısı parçalarını ve yapraklarını yıkayıp bir kenara alın. Ardından bir tencere suyu kaynatın. Kaynattığınız suyun içerisine yıkayıp kenara ayırdığınız kayısı ve yapraklarını koyup kapağı kapatın. 10-15 dakika demlediğiniz kayısıyı fincanlara alıp, isteğe göre şeker, bal veya limonla servis edebilirsiniz.
Kayısı çayında önemli bir düzeyde antioksidan bulunur. Kayısı çayında bulunan bu antioksidanlar hücresel hasarları serbest radikallerle savaşarak azaltmaya yardımcı olur. Bu çay aynın zamanda vücut direncini artırır, yaşlanmayı geciktirir. Kayısı çayının en önemli artılarından birisi kansızlığa iyi gelmesidir. Kayısı çayında bulunan pek çok vitamin ve mineral kansızlık rahatsızlığının tedavisinde yardımcı olur.
Kayısı çayı hem kayısıdan hem de kayısı yapraklarından oluştuğu için lif bakımından oldukça zengindir. Bu lifler kabızlık benzeri sindirim sorunları gidermeye yardımcı olduğu için sindirim sisteminin düzenli çalışmasına teşvikte bulunur. C vitamini bakımından da zengin olan kayısı çayı vücudu enfeksiyonlara karşı koruyarak bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olabilir.
Göz sağlığı için en önemli vitamin A vitaminidir. Doku hücre büyümesi, kan yapımı gibi vücudun pek çok noktasında bulunan A vitamini en çok göze olan yararıyla bilinir. Kayısı çayı ise bu konu da tam bir kilit noktadır. Kayısı çayında oldukça fazla A vitamini bulunur. Bu sayede göz sağlığını destekler, görme fonksiyonunuzu korur. Kayısı çayı gözle ilgili hastalıkların tedavisinde sık başvurulan bir içecektir.
Kayısı çayının içerisinde bulunan pek çok bileşen vücudun bilişsel fonksiyonlarını destekler. Bu bileşenlerden bazıları hafıza ve odaklanma yetisini artırarak Alzheimer hastalığının önüne geçebilir. Düzenli kayısı çayı tüketimi, Alzheimer hastalığında bitkisel yollarla alınabilecek en iyi desteklerden biridir.
Kayısı çayı içerisinde bulunan vitamin ve minerallerle sakinleştirici bir özelliğe de sahiptir. Kayısı çayı içmek stresi azaltarak zihni sakinleştirmeye yardımcı olur. Kayısı çayının sakinleştirici etkisini bilen pek çok insan anksiyete tedavisinde sıklıkla kayısı çayına başvurur. Zihnin sakinliğiyle kişinin hayat kalitesinde ciddi bir artış görülebilir.
Kayısı çayı genellikle sıcak tüketilir. Yeni demlenmiş sıcak bir kayısı çayı soğuk havaların vazgeçilmez bir tadıdır. Aromatik lezzeti ile kayısı çayı kış aylarında tercih edilebilecek keyifli bir seçenek olabilir. Yaz aylarında ise demlenmiş kayısı çayını buzdolabında soğutarak tüketebilirsiniz. Hatta yaz aylarında soğuk kayısı çayınıza katacağız bir veya iki taze nane yaprağı, içeceğin ferahlatıcı tadını artıracaktır.
Kayısı çayının ne kadar tek başına tüketilmesi üzerine haberimizi ele almış olsakta bu lezzet farklı çaylarla birleştirilmeye uygundur. Tadını sevdiğiniz bir başka bitki çayıyla kayısı çayını karıştırarak kendi lezzetinizi ortaya koyabilirsiniz. Yeşil çay ve adaçayı, kayısı çayıyla en çok karıştırılarak tüketilen çaylar arasındadır.