28.08.2023 - 10:49 | Son Güncellenme:
Antik zamanlardan günümüze kadar büyük bir şifa kaynağı olarak kabul edilen incirin faydaları saymakla bitmiyor. Uzun yıllar öncesinden beri şifalı olduğu için tüketilen bu meyvenin ne kadar faydalı olduğunu modern tıp da kanıtlıyor.
Pek çok kişinin severek tükettiği incir tek başına tüketilirken salata, tatlı gibi tariflerde de kullanılabiliyor. Kurutulmuş veya çiğ versiyonda tüketilen incir vitamin ve mineraller yönünden oldukça zengin bir meyve.
İncirin faydaları saymakla bitmese de bilim insanları tarafından çalışmalara konu olan farklı bir yönü de var. Cilt üzerindeki etkileri sayesinde ayrı olarak konuşulan incir insan sağlığına fazlasıyla iyi etkiler sağlıyor.
Sağlıksız beslenme alışkanlıklarının üstesinden gelen incir kişilerin günlük alması gereken tüketim içeriklerini kapsar. Örneğin, beslenme alışkanlıkları ve düşük lif tüketimi kişilerin kabızlık problemi çekmesine neden olurken incir lif içeriği sayesinde bağırsak hareketliliğine bir yön verebilir. İncirle birlikte su içilmesi kabızlık sorununu giderebilir.
Yapılan araştırmalarda incirin ilginç bir etkisi olduğu saptandı. Çalışmalara göre yüksek miktarda lif tüketen kadınların meme kanserine yaklanma olaslığı daha az. İncir yapraklarında bulunan doğal lateksin, kolon kanseri, meme kanseri rahim ağzı kanseri ve karaciğer kanserine karşı anti-tümör görevi görür.
Zaman zaman yaş incir bulabilmek veya dönemine yetişebilmek zor olabilir. Yaş incir vitamin ve mineral bakımından daha zengin olsa da kuru incir de yaş incir kadar faydalı. Diyet lifi açısından zengin olan kuru incir içerisinde potasyum, demir, kalsiyum ve kompleks karbonhidrat içerir. Kuru incirin tek dezavantajı kurutulduğu için şeker oranının da artmasıdır. Bu nedenle ölçülü tüketilmesi gerekir.
İncir, yüksek sodyum değeri nedeniyle ortaya çıkan tansiyon problemine iyi gelerek kan basıncının kontrolünü sağlar. İçeriği sayesinde kemik yapısının güçlenmesini sağlar.
İncir, ciltteki kırışıklıkları azaltan ve gençleştirme özelliğine sahip önemli bir meyve. İncirde bulunan 'incir özü' egzama problemlerine ve alerjik cilt sorunlarına iyi gelir. Aynı zamanda yapılan bir labaratuvar deneyinde incir özü içerikli bir meyve karışımı cilt üzerinde harikalar yaratıyor. İncir ve incir özü, kolajen yıkımını azaltarak kırışıklıkları azaltabilir.
Mevsim değişiklikleri genellikle kişilerin bağışıklık sisteminin de zayıfladığı dönemle çakışır. Özellikle yazdan sonbahara geçişte havaların soğumasıyla insanlar bir çeşit denge kurmaya çalışabilir.
Tam olarak bu dönemde incir tüketmek yüksek antioksidan içeriği sayesinde vücudunuzun dirençli kalmasını sağlar. Antioksidan kapasitesi daha fazla olan inciri bulmak isterseniz koyu renkli olmasına dikkat edin. Bu, bir nebze de olsa incirin daha faydalı etkileri olacağını gösterir.
Eski dönemlerde birçok mitolojide incir ve incir ağacı hakkında pek çok hikâye bulunur. Kutsal kitaplarda adından çokça söz edilen incir kimi yerlerde de geleneksel bir yiyecek olarak kabul edilir. Çeşitli hadislerde ve kutsal kitaplarda karşımıza çıkan incirden 'sağlık açısından yararlanılması gerektiği' vurgulanır.
Olgunlaşmamış inciri dalından kopardığınızda ucundan beyaz renkte bir sıvı akar. İncir sütü olarak adlandırılan bu kısmın da sağlığa pek çok faydası bulunuyor. Yalnızca meyvesi veya kurusu da değil, dalındaki yaprağı bile faydalı desek yeridir.
İncir sütünün ciltteki olumlu etkilerini görebilmek için direkt olarak yüzünüze sürebilirsiniz. Yaklaşık 10 dakika bekledikten sonra cildinizin daha pürüzsüz ve yumuşak olduğunu fark edeceksiniz. Buna ek olarak incir sütüne bal eklerseniz, nemlendirme etkisini çoğaltabilirsiniz.