18.02.2025 - 16:50 | Son Güncellenme:
Bıçaklardaki pas lekesi sizi büyük oranda sinir edebilir. Özellikle suya uzun süre maruz kalan veya bulaşık makinesinde yıkanan bıçaklar paslanmaya daha yatkın olabilir. Ancak bıçağınızdaki pas lekelerini bazı çözüm önerilerini dikkate alarak parlaklaştırabilirsiniz.
Paslı bıçağınızı, hafif lekeleri yumuşatmak için ılık su dolu bir kaba koyun ve birkaç dakika bekletin. Bu işlem, pasın gevşemesini sağlayarak daha kolay temizlenmesine yardımcı olur. Ayrıca çatal, bıçak, kaşık markaları genellikle bulaşık makinesinin yıkanmasının ardından kapağın açık bırakılmasını tavsiye eder.
Tüm çabalarınıza rağmen yemekler mutfak bıçağına takılıp kalır. Bu durumda bıçağı bir veya iki dakika sığ suda bekletmelisiniz. Yiyecekleri fırçalayıp paslanmaya neden olabilecek ortamlardan uzak tutmalısınız. 2 dakikadan uzun süre suda bırakmayın.
Paslanmaya yatkın olan bıçaklarınızı mutlaka kurulayın. Bıçaklar, açık havada kurutulmalıdır. Yıkarken yaptığınız gibi sizden uzağa bakacak şekilde kurulayın. Oluşabilecek risklere karşı önlem alarak temizlik yapmak gerekir.
Yüksek kaliteli olan bazı bıçaklar, asla bulaşık makinesine atılmamalı. Kullanılan aşındırıcı deterjanlar bıçağın kısa sürede körelmesine ve kenarında çentikler oluşmasına neden olabilir. Aynı zamanda bulaşık makinesinin raflarındaki plastik kaplamalara da zarar verebilir.
Bıçağı her kullanımın hemen ardından silerek temizlemelisiniz. Kirlerin yapışmasına izin verdiğinizde temizlemesi daha zor olacaktır. Yiyecek kalıntılarını fırçayla temizleyebilirsiniz. Yalnızca bıçağın uç kısmını değil, tamamını temizlediğinizden emin olmalısınız.
Bıçağı temizleyeceğiniz zaman yumuşak bir bulaşık sabunu kullanabilirsiniz. Bıçağı sert bir sünger veya yumuşak bir bezle nazikçe ovalayın. Çelik telli süngerler veya sert aşındırıcı malzemeler, bıçağın yüzeyine zarar verebilir. Bu yüzden yumuşak temizlik araçları kullanmalısınız.
Bıçakları temizledikten sonra kapalı ve nemli ortamlarda bırakmamaya özen gösterin. Bıçak saklama bloğu, manyetik bıçak tutucu veya kuru bir çekmecede muhafaza edebilirsiniz. Bıçakların paslanmasını tamamen engellemek için, arada bir birkaç damla zeytinyağı veya mineral yağıyla bıçağı hafifçe yağlayabilirsiniz.