Nikel, gümüş veya altın ile karşılaştırıldığında, daha dayanıklı bir metaldir. Bu nedenle metal takılarda çok sık kullanılmaktadır. Çok sık kullanıldığı için alerjik temas egzamasına da en çok sebep olan metaldir. Nemli ortamlar alerji gelişme ihtimalini arttırır. Ter metalin cilt tarafından emilmesini kolaylaştırır. Nikel alerjisine dair bazı belirtiler şunlardır;•Kızarıklık, kaşıntı, içi su dolu kabarcıklar•Kas ve eklem ağrıları•Halsizlik•Baş ağrısı
İmitasyon takıların içerisinde bulunan maddelere cildiniz reaksiyon vermeye başlarsa, takınızı çıkarmanız gerekir. Fakat takınızı vücudunuzdan uzaklaştırsanız bile, tekrar kullanma durumunda aynı tabloyu yeniden yaşarsınız. Nikel duyarlılığı olan kişilerde altın duyarlılığı olma olasılığı düşüktür. Ama yine de altın takılar yapılırken daha sert olması için bir miktar nikel ile karıştırılmaktadır.24 ayar altın ve som gümüş nikel içermediği kabul edildiğinden güvenle kullanılabilir. Fakat dokuz ayar altında yüksek, 18 ayar altın düşük miktarda nikel bulunduğundan az da olsa alerji yapma olasılığı vardır.
Nikel alerjisi, dermatoloji uzmanının yapacağı ‘yama testi’ ile teşhis ediliyor. Yama testinde, kişinin sırtına en yaygın alerjen maddelerini içeren, yama şeklinde bir bant yapıştırılıyor. Bu bant hastanın sırtında iki gün durduktan sonra sökülüyor. Eğer kişide nikel alerjisi söz konusu varsa, bandın yapıştırıldığı bölgede, bozuk para büyüklüğünde kızarık bir egzama lekesi görülür. Bu sayede hastada bu alerjinin olduğu kesinleşmiş olur.