28.10.2024 - 10:22 | Son Güncellenme:
Kebapların, yöresel lezzetlerin yanında lavaş tüketmek pek çok kişi için olmazsa olmazdır. Anadolu’nun en sade, en lezzetli ve en iyi eşlikçilerinden biri olan bu sade hamur ürünü bazen bayatlayabiliyor. Peki hem balon gibi kabarsın hem de bayatlamasın isteyenler nasıl lavaş yapabilir? Tarif için kaydırmaya devam!
1,5 su bardağı su, 4 yemek kaşığı sıvı yağ, 1,5 çay kaşığı tuz, 1 çay kaşığı instant maya, 4 bardak unla balon gibi kabaran lavaşlar yapabilirsiniz.
Oda sıcaklığındaki suyu yoğurma kabına alın, yağı ve mayayı ekleyip karıştırın. Üzerine unu ve tuzu ekleyip ele yapışmayan bir hamur elde edin. Üzerini kapatıp 10 dakika dinlendirin. Dinlenen hamuru 8 ya da 9 eşit beze yapın. Bezeleri pişireceğiniz tavanın büyüklüğünde açın. Orta ateşte ısınmış tavada altlı üstlü arada çevirerek pişirin.
Balon gibi kabaran bir lavaş yapmak güzel olsa da, lavaş her zaman yapıldığı gün tüketilmez. Çokça yapıp saklamak isteyenler içinse bozulmaları ve küflenmeleri fark etmek kaçınılmaz olabilir. Ancak bayatlamayan lavaş yapmak imkansız değil. Üstelik tek bir malzemeyi eksilterek: Maya!
1,5 su bardağı su, 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı, 1,5 tatlı kaşığı tuz, 4 - 4,5 su bardağı un yeterli olacaktır.
Unu bir kaba alıp, üzerine su, zeytinyağı ve tuzu ekleyin. Ele yapışmayan bir hamur elde edin ve hamuru 12 eşit parçaya bölün. Her parçayı tava büyüklüğünde açmalısınız. Yağsız tavada arkalı önlü pişirin ve pişen lavaşları üst üste dizin ve kurumaması için temiz bir bezle örtün. Ardından servis edebilirsiniz.