21.07.2024 - 08:18 | Son Güncellenme:
Türk mutfağında oldukça büyük yer kaplayan balığın her tat ve yiyecek ile aynı faydayı sağlaması beklenemez. Balığın eşlikçisi olan bir tatlıda tam olarak ortak fikir sağlanabilmiş değil.
Balığın yanında ikram edilen fırınlanmış helva seçeneği yaz günlerinde eleniyor. Sıcak havalarda ihtiyaç duyduğumuz atıştırmalıklar ise genellikle dondurma veya sütlü tatlılar oluyor. Ancak bu durum balık tükettiğiniz zamanlarda kafada soru işaretlerine neden olabilir.
Uzmanlar balık tazeyse yoğurt veya süt içerikli besinlerin tüketilebileceğini belirtse de birçok insanın kafasında netleşen bir durum değildir.
Balık yedikten sonra dondurma yemek zehirlenmeye neden olmayabilir. Ancak besin değeri yüksek olan iki yiyeceği arka arkaya tüketmek sindirim problemlerine yol açabilir.
Balık yedikten sonra dondurma yemek isterseniz ölçüsünü abartmadığınızdan emin olun. Bu durum zehirlenmeye yol açmasa da balığın taze olması önemlidir. Mide problemlerine yakalanmadan keyifli bir öğün geçirebilirsiniz.
Bazı besinler var ki, balık ile birlikte tüketildiğinde büyük risk taşıyabiliyor. Bunlardan ilki roka. Uzmanlara göre roka balıktan alacağınız kalsiyumu engelleyebilir. O nedenle balık ve rokanın birlikte tüketilmesi önerilmiyor.
Balık ile beraber sıklıkla tüketilen içecekler arasında yer alsa da aslında zararlı. Gazlı içecekler balıklardan alacağınız verimi engelleyerek sağlığınızı düşürebilir. Uzmanlar limonlu maden suyunu öneriyor.
Balığın yanında sütlü tatlı tüketiminin riskli olacağını söyledik. Peki akşam yemeğinde balık varsa, yanına hangi tatlı gider? Uzmanlara göre bayat balıkta bulunan histamin proteininin zararlı etkilerinden korunmak için şerbetli tatlılardan da uzak durulması şart. O nedenle helva, en iyi seçenek gibi görünüyor.