07.02.2025 - 13:15 | Son Güncellenme:
Karlı pekmez ülkemizin meşhur tatlılarından biri. Özellikle Anadolu’da yaşayanlar bu tatlıdan yeme fırsatını sık sık yakalayabilir. Kar yemek için kış mevsiminin gelmesini iple çekiyor, karı pekmez ile karıştırıp yazın yediğimiz dondurmaya alternatif bir lezzet oluşturmayı seviyorsanız bugün pekmezle değil, başka soslarla ‘kar helvası’ yapabilirsiniz.
Kar Helvası, kar ve meyve şurubu ile yapılıyor. Buz büyük bir kalıptan tıraşlanarak elde edilebileceği gibi, temiz karlar da toplanabilir. Nazilli gibi sıcak iklime sahip yerlerde belediye tarafından 40 ila 50 kiloluk kar kalıpları satılabiliyor.
Türkiye'nin güneyinde tüketilen Bici bici ve Karsambaç hazırlanış ve içerik olarak oldukça benzer tatlılardandır. Ancak kar helvasının en önemli özelliği meyveli soslarla yapılıyor olmasıdır.
18 adet buz küpü ya da bahçeden toplanmış tertemiz taze kar, 2 yemek kaşığı reçel (meyve reçelleri, ahududu sosu vb.) kar helvasını yapmak için yeterli.
Tarifi buzla yapıyorsanız işiniz biraz daha uzun. Buzu blenderda kontrollü şekilde çekerek başlamalısınız. Daha sonra onu bardaklara paylaştırın ve üzerine sos gezdirin. Eğer kar kullanmayı planlıyorsanız bahçeden topladığınız temiz karların üzerine sos koyup karıştırarak yiyebilirsiniz. Afiyet olsun.
Kar helvası yapmak için kar toplamayı tercih edenlerdenseniz mutlaka en temiz, el değmemiş ve yerden yüksekte bulunan noktalardan kar alın. Örneğin ağaçların üzerindeki kar, yerdekinden çok daha temiz ve güvenli olabilir.