10.08.2023 - 11:43 | Son Güncellenme:
Yapılan birçok araştırma göre bağırsağın, sadece sindirim sistemi ile ilgili değil bağışıklık sistemi ve psikolojik durumla da bağlantılı olabileceği düşünülmektedir. Bu nedenle yanlış beslenmenin bağırsak sağlığımıza olan etkileri tüm vücudu etkilemektedir.
Bağırsak sağlığı vücut sağlığı için büyük önem taşır. Yanlış beslenmek ise bağırsak sağlığını büyük ölçüde etkileyebilir. Vücudumuzda hücrelerden daha fazla bakteri bulunur. Bu bakterilerin ise büyük bir kısmı bağırsak florasında yer alır.
Yediğimiz besinler bağırsak sağlığını olumlu ve olumsuz yönde etkiler ve bu durum tüm vücuda yansır. Bağırsaklara yarar sağlayan birçok besin olduğu gibi zarar veren besinler de bulunmaktadır. İşte, bağırsaklarda rahatsızlığınız varsa ağzınıza bile sürmemeniz gereken 30 besin…
Yüksek oranda işlenmiş gıdalar bağırsaktaki yararlı bakterilerin açığa çıkmasına engel olur. Bu durumda gaz ve kramp artışı gözlenir.
Beyaz Ekmek
İşlenmiş gıdalar arasında yer alan beyaz ekmek sık tüketilmesi halinde bağırsak tembelliğine neden olur ve kişide kilo alımı hızlanır.
Şekerli Yiyecekler
Bağırsak mikropları şekerli yiyecekleri oldukça sever. Bu da yine iyi bakterilerin bastırılmasına yol açar. Yararlı bakterilerin çalışamaz hale gelmesi bağırsak iltihabı ve nöroinflamasyona neden olur.
Hazır çorba ortalama 700 miligramdan fazla, bir jambonlu ve ya salamlı sandviç de ise 1.117 miligramdan fazla sodyum vardır. Konunun uzmanları tuzu yüksek yiyeceklerin mide ve bağırsağa zarar verdiği uyarısında bulunarak uzak durulması gerektiğini söylüyor.
Fast Food
Hazır gıdalar ve fast food kategorisinde yer alan yiyecekler bağırsak bakterilerindeki dengesizliklere neden olur. Bu durum gastrointestinal sorunlardan tip 2 diyabete hatta obeziteden kansere ve depresyon gibi hastalıklara kadar birçok hastalığa yol açabilir.
Aşırı Antibiyotik
Antibiyotikler bağırsak florasını büyük ölçüde değiştirebilir, mikrobiyal çeşitliliği sınırlandırması ve hatta bakterilerin kapasitelerini dahi etkilemesi mümkündür. Bu nedenle Antibiyotikler gerektiği durumlarda ve öngörülen süreye uyarak kullanılmalıdır. İshale neden olma riski var ise etkinliği kanıtlanmış probiyotikler ile birlikte alınması önerilir.
Fazla baharatlı yiyecekler, bağırsaktaki düzeni bozarak ishali tetikler. Araştırmalara göre ise gençler ve kadınlar baharatlı besinlere karşı daha hassas olmaktadır. Bu nedenle mide ve bağırsak problemleri hızla ortaya çıkabilmektedir.
Enerji İçecekleri
Enerji içecekleri bünyesinde kafein ve diğer uyarıcılar barındırır ve niasin adı verilen suda çözünür. Yüksek kafein içeriği ve niasinin fazla tüketimi, toksitite yaratabilir. Sonuç olarak mide ağrısı ve mide bulantısına dolayısıyla bağırsak düzeninin de bozulmasına neden olur.
Niasin toksisitesinin fazla tüketilmesi sonucu ciltte kızarıklık, baş dönmesi, yorgunluk, düşük tansiyon, baş ağrısı, bulanık görme, mide bulantısı ve karaciğer iltihabı gibi semptomlar görülür.
Sigara
Sigara kullanımı vitamin ve mineral atılımını fazlalaştırmaktadır. Aynı zamanda içeriğindeki toksin ile birlikte bağırsak florasını tahrip edebilir.
Düzenli olarak alkol tüketiminin bağırsaklara zarar verdiği ve kolon kanseri riskini artırdığı bilinmektedir. Aynı zamanda vücut alkolü metabolize sırasında bağırsakta biriken ve hücresel DNA'ya zarar veren kanserojenler üretir.
İşlenmiş Kırmızı Et
Kırmızı etin fazla tüketilmesi halinde, bağışıklık fonksiyonu ve duygusal durum olumsuz yönde etkilenebilir. Bunun yanı sıra bağırsak mikrobiyotasın da zararlı değişikler yaşanabilir.
Az Yağlı Yoğurt
Bazı süt ürünlerinde bulunan yüksek şeker oranı mideyi ve bağırsakları rahatsız edebilir. Az yağlı yoğurdu ele almak gerekirse 6 çay kaşığı az yağlı yoğurt, 24 gr fazla şeker içerebilir. Bu miktar sağlıklı bir atıştırmalık için oldukça fazla! Sonuç olarak şişkinlik, kabızlık, bağırsak sendromu, ishal gibi akut sorunları ortaya çıkabilir.
İşlenmiş GDO'lu Ürünler
GDO maddesi ve fazla tuz içeren işlenmiş ürünler, bağırsak mikrobiyotasını olumsuz yönde etkiler. İşlenmiş gıdalar içerisinde lif oranı düşüktür. Sosis, kek, kurabiye, pastırma, konserve sebze gibi yiyecekler işlenmiş gıdalar kategorisinde yer alır.
Kahvenin içerisindeki yüksek kafein fazla tüketilmesi sonucu hem mide zarını tahriş ediyor hem de bağırsak düzeninin bozulmasına neden oluyor.
Aşırı Domates Suyu
İlk bakışta çok masum görünen domates suyu içeriğinde asit bulundurması nedeniyle bağırsak ve mide sorunlarına yol açabilir.
Aşırı Portakal Suyu
Portakal suyu gibi çok asitli besinler de mide zarına ve dolayısıyla bağırsaklara hasar verebiliyor.
Yapay Tatlandırıcılar
Birçok hazır gıdada bulunan sukraloz ve aspartam tarzı yapay tatlandırıcılar bağırsak mikrobiyotası üzerinde dengesizliklerine neden olmaktadır. Uzmanlara göre bu, yapay tatlandırıcıların tüketimi sonucunda bağırsak mikrobiyal aktivitesini olumsuz etkilenmektedir. Bu da çok çeşitli sağlık sorunlarına sebep olabilmektedir.
Bir dizi tahılda yer alan gluten, şişkinliğe, mide ağrısına, yorgunluğa, gaz ve kramplara yol açabilmektedir. Ayrıca gluten hassasiyeti bulunmayan kişilerde dahi bu besinler, aynı olumsuz etkilere sebep olabilmektedir.
Fruktoz Şurubu/ Yüksek Fruktozlu Gıdalar
Hassas sindirim sistemi olan kişiler, yüksek fruktozlu meyveler tükettiği zaman sindirim semptomları yaşayabilir. Mango, elma, armut gibi meyveler yüksek fruktoz içeren besinlerdir.
Aşırı Yağlı Yiyecekler
Yağlı yiyecek tüketilmesi kilo alımı gibi sonuçlara ek olarak, safra kesesi taşlarının oluşumunu da tetikleyebilir. Yüksek kan kolesterolü de obezite ile ilişkilidir, bu durum safrada kolesterolün olması gerekenden daha fazla üretimi ve atılımı ile bağlantılı olmaktadır. Daha az doymuş yağ tüketmek safra kesesi taşları oluşumunu önlemeye yardımcı olabilir ve bu durumda dolayısıyla bağırsağa binen yükü azaltır.
Aşırı Unlu Yiyecekler Tüketmek
Şekerli gıdaların ve rafine un alımını azaltmak dolayısıyla bağırsak sağlığında önemli bir rol oynamaktadır. Beyaz ekmek, hamur işleri, tatlılardan vazgeçmek gerekir. Bu besinlerin yerine esmer pirinç, tam tahıllar ve baklagiller gibi gıdaların tüketilmesi gerekir.
Az sıvı tüketmek Bağırsakların normal bir şekilde çalışması için oldukça fazla sıvıya ihtiyacı vardır. Bununla birlikte kalın bağırsakta yaklaşık olarak dört litre sıvı depolanır. Çok az sıvı alınması halinde vücut sıvıyı buradan çeker ve kişide kabızlık, hatta bağırsak tıkanıklığına varan birçok soruna yol açabilir.
Şekerli Tahıllar
Kahvaltılarda ve ara öğünlerde yemek için alıp mutfaklara koyduğumuz, ofis çekmesinde tuttuğumuz mısır gevrekleri ve yapay şeker içeren yulaf karışımları da bağırsak dengesini bozmaktadır.
Bağırsak sağlığını bozan bir başka neden ise düzensiz öğünlerle yemek yemektir. Araştırmalar, düzensiz yemeklerin bağırsaktaki bakterilerin durumunu olumsuz yönde etkilediğini göstermektedir.
Gün boyunca alınacak kalori miktarının büyük kısmının sabahları alınması gerekir. Bununla birlikte öğleden sonra ve akşamları yiyecek alımı azaltılır. Aksi takdirde hücre yenilenmesi gerçekleşmez ve sindirim sisteminin işleyişi bozulur.
Fazla Acı Tüketimi
Bibere acı tadını veren madde ‘kapsaisin’ olarak bilinir ve fazla tüketilmesi durumunda mide zarını tahriş eder. Dolayısıyla mide bulantısı, kusma, gaz spazmı, karın ağrısını ve ishali tetikleyebilir.
Yumurta
Bazı araştırmalara göre yumurta pıhtılaşmaya neden olmaktadır. Pıhtılaşma ile beraber, felç ve kalp krizi riski artar. Böylelikle bağırsak bakterileri büyüyebilir.
Çok Az Lif Tüketimi
Lif tüketimi sağlıklı ve verimli sindirimi sağlar. Çok az tüketilmesi halinde hazımsızlığa ve halsizliğe sebep olabilir. Daha fazla su içmek ve daha fazla lif yemek bağırsak geçişini kolaylaştırır, kabızlığı önler.
Gazlı İçecekler
Gazlı içeceklerin fazla tüketilmesi halinde mide zarı ve bağırsak sistemi zarar görebilir.