Gluten
Bir dizi tahılda yer alan gluten, şişkinliğe, mide ağrısına, yorgunluğa, gaz ve kramplara yol açabilmektedir. Ayrıca gluten hassasiyeti bulunmayan kişilerde dahi bu besinler, aynı olumsuz etkilere sebep olabilmektedir.
Fruktoz Şurubu/ Yüksek Fruktozlu Gıdalar
Hassas sindirim sistemi olan kişiler, yüksek fruktozlu meyveler tükettiği zaman sindirim semptomları yaşayabilir. Mango, elma, armut gibi meyveler yüksek fruktoz içeren besinlerdir.
Aşırı Yağlı Yiyecekler
Yağlı yiyecek tüketilmesi kilo alımı gibi sonuçlara ek olarak, safra kesesi taşlarının oluşumunu da tetikleyebilir. Yüksek kan kolesterolü de obezite ile ilişkilidir, bu durum safrada kolesterolün olması gerekenden daha fazla üretimi ve atılımı ile bağlantılı olmaktadır. Daha az doymuş yağ tüketmek safra kesesi taşları oluşumunu önlemeye yardımcı olabilir ve bu durumda dolayısıyla bağırsağa binen yükü azaltır.
Aşırı Unlu Yiyecekler Tüketmek
Şekerli gıdaların ve rafine un alımını azaltmak dolayısıyla bağırsak sağlığında önemli bir rol oynamaktadır. Beyaz ekmek, hamur işleri, tatlılardan vazgeçmek gerekir. Bu besinlerin yerine esmer pirinç, tam tahıllar ve baklagiller gibi gıdaların tüketilmesi gerekir.
Az sıvı tüketmek Bağırsakların normal bir şekilde çalışması için oldukça fazla sıvıya ihtiyacı vardır. Bununla birlikte kalın bağırsakta yaklaşık olarak dört litre sıvı depolanır. Çok az sıvı alınması halinde vücut sıvıyı buradan çeker ve kişide kabızlık, hatta bağırsak tıkanıklığına varan birçok soruna yol açabilir.
Şekerli Tahıllar
Kahvaltılarda ve ara öğünlerde yemek için alıp mutfaklara koyduğumuz, ofis çekmesinde tuttuğumuz mısır gevrekleri ve yapay şeker içeren yulaf karışımları da bağırsak dengesini bozmaktadır.