Uzmanlar, sobanın yakılması sırasında odada dumanın artması ve kötü bir koku oluşması, sobanın ya da şöminenin daha önceki yıllara göre daha az ısıtması gibi durumlarda bacanın alarm verdiğine dikkat çekti. Bu gibi durumlar bacanın temizlenmesi gerektiğine işaret ediyor diyen uzmanlar, sobanın iç kısmında ve bacada aşırı kurumlanma olmasıyla odunlar yanarken daha fazla ses çıkarabilir diyor.
Uzmanlar, her ihtimale karşı yılda bir kez bacanın çubuklar yardımıyla temizlenmesini tavsiye ediyor. Bu işlemin etkisini artırabilmek için soba içerisinde yakacağınız malzemeler büyük rol oynuyor. Baca temizliği için sobada yakılması gerekenleri de açıklayan uzmanlar, doğru malzeme kullanımının, bacaların kendi kendini temizlemesini sağladığını ve kurum birikmesini engellediğini söyledi.
Baca temizliği için güzel sonuçlar alabileceğiniz ilk malzeme patates kabuklarıdır. Kabuklar yandığında baca içindeki kurumu çözmeye yardımcı olan bir madde açığa çıkar. Bir avuç patates kabuğunu sobada yakmak, bacanın temizlenmesine bu şekilde yardımcı olur.
Tuz, nemi emme özelliği sayesinde bacadaki kurumun yumuşamasında son derece etkilidir. Odunları tuzlayarak yakmak, baca temizliğine katkıda bulunan önemli bir işlemdir.
Kuru kavak dalları da baca temizliği için tercih edilebilecek diğer malzemedir. Yanarken baca içindeki kurumu temizlemeye yardımcı olan kavak dalları çok fazla kirlenmiş ve kurum birikmiş bacalarda işe yaramayabilir.