18.02.2024 - 11:15 | Son Güncellenme:
Yeni bir araştırmaya göre depresyonu iyileştirmenin sırrı burnunuzun dibinde saklı olabilir. Araştırmacılar, yaşları 18 ile 55 arasında değişen, majör depresif bozukluğu olan 32 kişiye 12 koku türü koklattı.
Kokular arasında mentollü karışım viks, çekilmiş kahve, Hindistan cevizi yağı, kimyon, kırmızı şarap, vanilya özü, soğan, ayakkabı cilası, portakal yağı ve ketçap vardı. Bu kokuların iyi anıları canlandırmada etkili olduğu görüldü.
Sinirbilimciler şişeyi kokladıktan sonra katılımcılardan belirli bir anıyı hatırlamalarını ve bunun iyi mi yoksa kötü mü olduğunu sordu.
Tanıdık bir koku koklayan depresif kişilerin, belirli bir anıyı veya olayı (bir hafta önce bir kafede olmaları gibi) hatırlama olasılıklarının daha yüksek olduğunu söyledi. Kelime ipuçlarıyla karşılaştırıldığında kokular daha 'canlı, sürükleyici ve gerçek' hissi veren anıları uyandırdı.
Araştırmanın kıdemli yazarı ve Pittsburgh Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde psikiyatri doçenti olan Kymberly Young, "Daha önce hiç kimsenin depresif bireylerde koku ipuçlarını kullanarak anı hatırlamaya bakmayı düşünmemesi benim için şaşırtıcıydı" dedi.
Young, beynin 'savaş ya da kaç' tepkisini kontrol eden amigdala adı verilen kısmını aktive etmenin hafızanın hatırlanmasına yardımcı olduğunu çünkü amigdalanın dikkati belirli olaylara yönlendirdiğini açıkladı.
Kokular muhtemelen koku alma duyusuna bağlı bir sinir dokusu kütlesi olan koku soğanındaki sinir bağlantıları yoluyla amigdalayı tetikliyordu.
Young, depresyonlu kişilerde hafızayı geliştirmenin onların daha hızlı iyileşmesine yardımcı olabileceğini söyledi.
Son olarak Young, "Belleği geliştirirsek, problem çözmeyi, duygu düzenlemeyi ve depresif bireylerin sıklıkla yaşadığı diğer işlevsel sorunları geliştirebiliriz" dedi.