Turpgillerden oluşan bir yemek, karaciğerin detoksifiye eden enzimler üretmesini sağlar. Bu da karaciğerinizin daha sağlıklı çalışmasını destekler. Turpgiller, sindirim sistemini düzenler ve egzamaya sebep verebilecek iltihabı azaltabilir. Egzama diyeti içine ekleyebileceğiniz turpgiller rahatsızlığın kötüleşmesini engelleyerek, egzamanın daha hafif geçmesine yardımcı olabilir.
Egzama beslenme ilişkisi ile yakından alakalı olduğundan, bağışıklık sistemini destekleyen besinler alerji ve egzama riskini de azaltabilir. Omega 3 yağ asitleri de bağışıklık sistemini güçlendiren besinler arasında bulunuyor. Omega 3 açısından zengin besinler; balık, keten tohumu, kuru fasulye, ceviz, semizotu, nohut ve Brüksel lahanası olarak sıralanabilir.
Prebiyotikler bağışıklık sistemini destekleyerek egzamanın ana sebeplerinden olan iltihabı azaltabilir. Yoğurt, kefir, süt ve süt ürünleri bol miktarda prebiyotik içerir. Sarımsak, kuşkonmaz, pırasa, kereviz ve enginar gibi sebzeler ve çilek, elma, muz ile üzüm gibi meyveler de prebiyotik içeren besinler arasında yer alır.
Zerdeçal egzama tedavisinde sıklıkla kullanılan antioksidan ve antienflamatuar özelliklere sahip olan kurkumin içeriyor. Kurkumin egzama da dahil olmak üzere otoimmün bozukluklarının tedavisinde sıklıkla tercih ediliyor. Ayrıca apiterapi denilen arı sütü, polen ve bal gibi ürünlerin tüketilmesi de bağışıklık sistemini güçlendirmede ve egzamadan korunmada ciddi şekilde etkili oluyor.
D vitamini, bağışıklık sisteminin düzgün ve sistemli çalışmasını destekleyebilir. Bu sayede egzama oluşumu engellenebilir. D vitamini yaz aylarında sık sık yapıldığı gibi güneşe maruz kalınarak salgılanabilir. Ek olarak D vitamini tereyağı ve bazı mantarlarda da bulunuyor.
Yer fıstığı, inek sütü greyfurt, mandalina ve limon gibi asidik meyveler, kaju, buğday, soya, ceviz ve katkı maddeleri çok olan paketli gıdalar egzamaya sebebiyet veren besinler arasında yer alıyor. Eğer egzama probleminiz varsa bu besinlerden uzak durmanız öneriliyor.