Bulaşıcı bir enfeksiyon hastalığının tehdidi altındayken diyet yapmak daha da dikkatli olmayı gerektiriyor. Kontrolsüz ve bilinçsiz yapılan beslenme program ve disiplinlerinin bağışıklık sistemimizi ekleyeceğini unutmamak gerekir.
Hastalığa karşı sağlam bir bağışıklık sistemi amacıyla onlarca vitamin, destek alternatif ürün kullanan bizlerin diyet yaparken doğal yoldan aldığı vitamin ve mineral kaybına uğramaması çok önemli.
Diyetle beraber sıvı kaybı, vitamin kaybı, kas gücü kaybına neden olan protein eksiği gibi durumlar da her türlü enfeksiyonlarda olduğu gibi Kovid-19 enfeksiyonuna da bir yatkınlık oluşturacağı unutulmamalı.
Öğün listesi yapılırken dengeli beslenmeden ödün verilmemeli, her vitamin grubundan ve protein grubundan besinlere kesinlikle yer verilmeli. Beslenme disiplini ve düşük kalorili öğün programı demek az yemek olduğu kadar düzenli yemek ve dengeli beslenme anlamına da geliyor. Özellikle bir uzman eşliğinde diyet yapmanızı her zaman tavsiye ediyoruz.
Halk arasında ve çevremizde gördüğümüz uzun süren açlıklar, kahve ile iki öğün geçirilmesi sıvı kaybına neden olarak bağışıklık sisteminin baskılanmasına ve Kovid-19 için risk oluşturuyor.
Uzun saatler boyunca sıvı almadan geçirilen saatlerin bağışıklık sisteminin zayıflattığı unutulmamalı bununla beraber diyet yaparken protein açığının özellikle protein eksikliğinin yine bağışıklık sistemini etkileyeceği unutulmamalı.
Vitamin, özellikle D vitamini çok güneş ışığı ile alınamadığı zaman ekstra kaynak ile alınması için hekim ve eczanelerden destek alınmalı; beslenme uzmanlarımızın her zaman D vitaminiyle ilgili önerileri sorulmalı.
Diyet yaparken, kilo verirken tabii ki sağlıklı yaşamak isterken aynı zamanda bağışıklık sistemimizi zayıflatmak Kovid-19 salgını sırasında bizi enfeksiyona daha yatkın bırakacaktır. Mutlaka bağışıklık sistemimizin toplu kalması, destekli kalması için vitaminlerden, proteinlerden ve sıvı açığından korunarak beslenmeyi tercih etmeliyiz.
Özellikle diyabet (şeker hastalığı), hipertansiyon ve kalp hastalığı gibi hastalıkları olan 50 yaş üstü bireylerin takip edildikleri hekime danışmadan beslenme programlarına başlamamaları kesinlikle öneriliyor. Yapıldığı zamanda beslenme ve diyet uzmanı eşliğinde yapılması gerekiyor.
Sağlıklı beslenme, ideal kilo tabii ki hepimizin hedefi. Ancak doğru, bilinçli yöntem ve profesyonel yardım bu hedef için pandemi döneminde daha da gerekli.