Bilim insanları genellikle tahıllarda bulunan yüksek tiamin seviyeleri ile demansın habercisi olabilecek bilişsel gerileme arasında bir bağlantı buldu. B1 vitamini aynı zamanda kepekli tahıllar, baklagiller, karaciğer ve somon balığı da dahil olmak üzere bir dizi başka gıdada da doğal olarak bulunur. B1 vitaminini yeterli miktarda almamak, zayıf hafıza ve yorgunluk da dahil olmak üzere çeşitli sağlık sorunlarıyla ilişkilidir. Çin'in Hefei kentindeki Anhui Tıp Üniversitesi'nden bilim insanları, günlük tüketilen ideal tiamin miktarının 0,68 mg olduğunu buldu. Uzmanlar, tiaminin hafıza, öğrenme ve dikkatte rol oynayan bir nörotransmiter olan asetilkolin düzeylerini olumlu yönde etkileyecebileceğini paylaştı. Bazı uzmanlar artık Akdeniz tipi beslenmenin demans geliştirme olasılığınızı azaltmaya yardımcı olabileceğini düşünüyor. Aslında yakın zamanda yapılan büyük bir araştırma, renkli beslenmeye bağlı kalmanın demans riskini yüzde 23'e kadar azaltabileceğini gösterdi. Bunun nedenlerinden biri, meyve ve sebzelerde bulunan antioksidanların yüksek olması, bu da Alzheimer hastalığıyla ilişkili beyin hücrelerine verilen bazı hasarlara karşı korunmaya yardımcı olmasıdır. Uzmanlara göre demanstan korunmak için; çoğu öğünde tam tahıllı nişastalı gıdalara yer vermeli, daha fazla meyve, sebze, bakliyat (fasulye, bezelye ve mercimek), fındık tüketmeli, daha az kırmızı et yemeliyiz. Düzenli olarak balık tüketmeli, mümkün olduğunca az yağlı süt ürünleri seçmeye çalışmalıyız. Şekerli yiyecekler, hamur işleri, tatlılar, bisküviler, kekler ve çikolata gibi ürünlerden kaçınmalıyız.