18.08.2023 - 14:53 | Son Güncellenme:
Yapılan son araştırmalar yeşil yapraklı sebzelerin insan sağlığı için ne kadar önemli olduğunu bir kez daha kanıtlar nitelikte. Kopenhag Üniversitesi'nde yapılan araştırma, yeşil yapraklı sebzelerin akciğer fonksiyonlarını iyileştirerek astım krizinin önüne geçebildiğini kanıtladı.
Günümüzde pek çok çevresel faktörden etkilenen akciğerler enfeksiyon, sigara kullanımı, alerjik reaksiyonlar nedeniyle yıpranabiliyor. İnsan sağlığını olumsuz yönde etkileyen dış faktörler nedeniyle zamanla da işlevini kaybetmeyle sonuçlanabiliyor.
Bu durumun önüne geçmek için öncelik verilmesi gereken bazı besinler var. Yeşil yapraklı sebzeler, akciğerlerin iyileşmesi ve birçok hastalıktan korunması için inanılmaz bir koruma kalkanı oluşturuyor.
Bugüne kadar pek çok farklı nedenden dolayı akciğerler yıpranmış ve eski yetkisini kaybetmiş olabilir. Ancak akciğerleri yenilemek ve eskisinden çok daha güçlü hale getirmek mümkün. Yeşil yapraklı sebzeler akciğer problemlerine birebir etki sağlayarak akciğerleri tazeleyebilir.
Danimarka'da yapılan araştırma sonuçları özellikle K vitaminindeki önemi gözler önüne serdi. Kişilerin kan sonuçlarında çıkan K vitamini eksikliği kronik akciğer hastalığı ve astım riskleri oluşturuyor.
Danimarka'da yapılan araştırma sonuçları özellikle K vitaminindeki önemi gözler önüne serdi. Kişilerin kan sonuçlarında çıkan K vitamini eksikliği kronik akciğer hastalığı ve astım riskleri oluşturuyor.
Düşük K vitamini olan kişilerin bu vitamini alabileceği en yüksek içerikli sebzeler ise ıspanak, lahana, pazı ve brokoli olarak biliniyor. Bu sebzelerin tüketimi birçok akciğer probleminin önüne geçebilir.
Yapılan araştırmaya katılan 4 bin kişinin analiz sonuçlarında yeşil yapraklı sebze tüketen kişilerin akciğerlerini daha kolay yenileyebildiği ortaya çıktı. Astımı belli bir orana kadar önlemeye yardımcı olan yeşil yapraklı sebzeleri astım sorunu yaşayan kişiler özellikle tüketmeli. Peki K vitamini en çok hangi sebzelerde bulunur? Sağlığa nasıl etkileri var?
İçerisinde yüksek miktarda K vitamini olan ıspanak bol miktarda C, E ve B vitaminleri, demir, kalsiyum ve magnezyum içerir. Besin değeri çok yüksek olan bu sebze kalp ve damar hastalıkları başta olmak üzere vücudun kan yapımına destek olur.
Hafızanın güçlenmesi için iyi etkiler sağlayan ıspanak alzheimer hastalığına karşı koruyucu bir etki sağlar. Aynı zamanda içindeki K vitamini, kemik erimesi ihtimalini azaltır.
Zengin bir lif içeriğine sahip olan bu sebze, yeşil yapraklı sebzeler arasında en çok K vitamini içerenler arasında yer alıyor. Buna ek olarak kalsiyum, magnezyum ve C vitamini bakımından da yüksek miktarlara sahip. Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı koruyucu etkiler sağlayabilir.
Yiyecek olarak tüketmenin yanı sıra pazı suyunun da etkili faydaları var. Pazı suyunu saç maskesi olarak kullanarak saçınızı sağlıklı besin suyuyla besleyebilirsiniz. Bol su ile yıkadıktan sonra çiğ veya yemeği yapılarak da tüketilebilir.
Diğer yeşil sebzelere göre daha acımsı bir tadı olan roka da vitamin ve mineral deposu bir sebze. Genellikle diyet listelerinde yer alan roka, kabızlığı önlemede etkilidir. İçerisindeki yüksek lif miktarıyla kabızlık problemi yaşayanlar için öneriliyor.
Rokanın bilinmeyen bir başka etkisi de göz sağlığına olan etkileri. Beta-karoten ve lutein gibi maddeler içeren roka, bu sayede görme bozukluklarını önleyebilir. Görme sorunlarıyla en yakından ilgilenen A vitamini de rokanın içinde bol miktarda bulunur.