Bazı antibiyotikler ve ilaçlar yan etki olarak ağızda metalik bir tat bırakabilir. Vücudun emdiği bileşenler tükürükle dışarı çıkar. Bunun yanı sıra antidepresan gibi bazı ilaçlar ağız kuruluğuna sebep olduğu için ağızda tat bırakabilir. Daha fazla su içerek veya naneyle bu tadı azaltabilirsiniz.
Vücudunuz bazı ilaçlardaki bileşenleri emdiği gibi kullandığınız vitamin ve minerallerdekileri de emer. Demir, çinko, bakır ve krom gibi takviyeler ağızda metalik bir tat bırakabilir.
Metalik tadın yanı sıra tat alma duyunuzdaki değişiklikler solunum yolu enfeksiyonu, sinüzit ve soğuk algınlığından kaynaklanıyor olabilir. Koku ve tat alma duyuları bağlantılı olduğu için burun ve solunum yolundaki enfeksiyonlar tat alma duyusunu etkiler.
Hamileliğin ilk aylarında ağızdan bakırsı veya metalik bir tat gelebilir. Bu durum oldukça normaldir ve kendi kendine geçer.
Zararlı kimyasallarla çalışır veya yakınında zaman geçirirseniz ağzınızda metalik bir tat oluşabilir. Bu, cıva vb. materyallerin yan etkilerindendir.
Kemoterapi ve radyasyon tedavisinin yan etilerinden bir tanesi de ağızda metalik bir tattır. Bu kullanılan ilaçlardan kaynaklanır.
Tat almadaki anormallikler bunamanın yaygın görülen semptomlarından bir tanesidir. Bunama beyne zarar vererek tat almayı kontrol eden sinirlerin zarar görmesine neden olur. Bu da ağızdan garip tatların gelmesiyle sonuçlanır.
Böbrek ve karaciğer maddeleri vücuttan atarken doğru bir şekilde filtrelemediğinde ağızda metalik bir tat oluşabilir. Metalik tat, iyi çalışmayan bir karaciğerin belirtisidir ve balgamla da kendini gösterir. Ancak amonyak gibi bir tat geliyorsa böbreklerinizdeki bir probleme işaret ediyor olabilir.Duygu Bay / PembeNar