12.08.2023 - 13:37 | Son Güncellenme:
Nane yaprakları ağız kokusuyla savaşmaya ve ağzınızı ferahlatmaya yardımcı olur. Karanfil, kakule ve rezene tohumları gibi baharatlar da ağız kokusuyla mücadele eder. Kabartma tozu, kolayca bulunabilen başka bir doğal gargaradır.
Bir çay kaşığı karbonatı bir bardak suda çözün ve ağzınızı çalkalamak için kullanın. Alternatif olarak, ıslak diş fırçanızı kabartma tozuna batırıp dişlerinizi temizlemek için de kullanabilirsiniz. Çemen otu yapraklarından yapılan çay harika bir antibakteriyel ağız tazeleyicidir. Güne bir bardak içerek başlayabilirsiniz.
Günden 2 litreden fazla su tüketmenin birçok yararı vardır ve ağız kokusunu önlemek bunlardan sadece biridir. Tükürük bakteri üremesini engeller ve tükürük bezlerinin verimli çalışmasını sağlamak için suya ihtiyaç vardır. Ağızda yetersiz nem ve tükürüğün neden olduğu bakteri üremesini ve ağız kokusunu önlemek söz konusu olduğunda su çok önemlidir. Gece boyunca bakteri oluşumuna davetiye çıkaracağından geceleri şekerli meyve sularından kaçının.
Bazı yiyeceklerin ağız kokusuna neden olduğu biliniyor. Bu nedenle ağzınızın nane gibi taze kokmasını istiyorsanız en iyisi koku yapan yiyeceklerden kaçınmaktır. Özellikle soğan ve sarımsak, ağız kokusuna neden olma konusunda ilk sıralarda yer alır. Ancak araştırmalar, ölçülü soğan yemenin diş çürümesine ve diş eti hastalığına neden olabilecek 4 farklı bakteri türünü öldürdüğünü gösterdiğinden soğanı tamamen tüketmemekten de kaçının. Ayrıca bakteri üremesini teşvik ettikleri için fruktoz veya asidik asit oranı yüksek gıdalardan da uzak durmakta fayda var.
Acıkınca elma veya biraz yoğurt yemeyi deneyin. Elmalar, tükürük üretimini uyardığı bilinen heteropolisakkarit pektin içerirken, yoğurttaki aktif kültürler ağızdaki bakterileri azaltmaya yardımcı olur.
Diliniz, kokulu bakteriler için bir üreme alanı olabilir. Dişlerinizi fırçaladıktan sonra dilinizi bakterilerden, bakteri yan ürünlerinden veya plaklardan temizlemek için diş fırçanızı kullanın. Bunun için dil kazıyıcı da kullanabilirsiniz.
Dişlerinizi günde iki kez 2 dakika fırçalayın ve en az bir kez diş ipi kullanın. Fırçalama ve diş ipi kullanmak, ağızda sıkışan yiyecekleri ve kokuya neden olan bakterileri gidermeye yardımcı olur.
Bakteriler diş etlerine toplanarak koku oluştururlar. Üstelik diş eti hastalıklarının ağız kokusuna neden olduğu biliniyor. Diş etlerinizi sağlıklı tutmak için florür içeren bir diş macunu seçin.
Ayrıca sigarayı bırakın çünkü sigara içmek bağışıklık sisteminizi zayıflatır ve diş etleriyle ilgili sorunların başlamasıyla güçlü bir şekilde ilişkilidir. Ayrıca sigara içmek, diş etleriniz hasar gördüğünde iyileşmesini zorlaştırır.
Yemek için ağzınıza atmadan önce limon veya portakal gibi bir narenciyenin kabuğunu çiğneyin. Aynı zamanda limon ve portakal kabuğu nefesinize tazelik vermekle kalmaz, içindeki sitrik asit aynı zamanda tükürük bezlerini daha fazla tükürük üretmeye teşvik eder. Bu da ağzın ağız kokusuna ve diş çürümesine neden olan plak asitlerine karşı savunur.