21.08.2023 - 12:02 | Son Güncellenme:
Uzmanlar, günün en önemli öğünü olan kahvaltının sağlıksız besinlerle veya geçiştirilerek yapılmasının hayat kalitesinden insan sağlığına kadar pek çok şeyi etkilediğini belirtiyor. Kahvaltıda tercih edilen bazı yiyeceklerin vücuda tehlikeli yan etkileri olduğunu vurguluyor.
Özellikle kahvaltı öğünü bazı zamanlarda geç uyanma, iştahsızlık gibi nedenlerden dolayı geçiştirilebiliyor. Ancak uzmanlara göre kahvaltıyı geçiştirmek ve sağlıksız bir kahvaltı arasında fark yok.
Birçok kişi kahvaltıda neredeyse aynı gıdaları tüketiyor. Ancak bazı kahvaltı sofraları günün geri kalanında mide problemleri yaşatacak cinsten olabiliyor. Örneğin güne şekerli içeceklerle başlamak ne kadar cazip gelse de ilk öğün olduğu için şekeri aniden yükseltir.
Kahvaltıda sıklıkla tercih edilen maya içerikli ekmek, poğaça, börek veya simit gibi yiyecekler günün geri kalanında mideyi rahatsız etmeye devam eder. Rutin haline geldiğinde ise kilo problemlerine yol açıyor. Bu yiyecekler yerine kahvaltıda yoğurt tüketirseniz midenizi rahatlatabilirsiniz.
Şekerli yiyecek ve içecekler kahvaltıların vazgeçilmesi olarak görülebilir. Ancak sağlık açısından zararları oldukça büyük. Fazla şeker, insülin seviyesini artırarak diyabet hastalığı riskini artırır. Mideniz boşken şekerli bir şey tüketmemeye özellikle dikkat edin.
Tok tutması sebebiyle sporcuların açken sık sık tükettiği muz da faydalı olmasına rağmen açken tüketilmemesi gereken bir meyve. Aç karnına muz yediğinizde kandaki magnezyum miktarı artar. Bu da kalp hastalıklarına neden olabilir.
Genellikle kahvaltı yapmak yerine tercih edilen kahvaltılık gevrekler güzel bir aperatif gibi gözükse de sağlığa zararlıdır. Şeker oranı fazlasıyla yüksek olan kahvaltılık gevrekler kan seviyesinin dengesizleşmesine neden olur.
Kan seviyesini önce yükselten bu yiyecek ardından ani düşüşlere maruz bırakıyor. Gevrek tükettikten sonra enerji dolu ve tok hissetseniz de bu kısa sürüyor. Tüm bunlar da olumsuz sağlık haberlerinin başlangıç sinyallerini gösterir.
Kahvaltıda gevrek tüketmek isteyen kişiler bir kase yoğurdun içine meyve ve kuruyemiş ekleyerek daha faydalı bir kahvaltı öğünü elde edebilir. Bu öğünün yanında bol mineral, vitamin ve lif barındıran yiyecekler tercih edilirse daha dengeli bir kahvaltı yapmış olursunuz.
Özellikle kahvaltıda uzak durulması gereken en önemli şey rafine ürünler. Kahvaltı sofralarına meyve suyu gibi içecekleri dahil etmemek sağlık açısından kurtarıcı bir hareket olabilir.
Rafine bir ürün olan meyve suyunun sağlıklı olabileceği düşünülüyor. İçeriğinde mineral kaynaklarını barındırsa da yararı olduğu kadar zararı mevcut. Bunun yerine meyvenin kendisini tüketmeye özen gösterebilirsiniz.
Kahvaltıda meyve suyu tüketmek isteyen bireyler doğal içecekleri tercih edebilir. Dilediğiniz meyveleri sıkarak sağlığınıza faydalı bir meyve suyu elde ederek bağışıklık sisteminizi güçlendirebilirsiniz.
Sindirim sistemi kahvaltıda tükettiğimiz besinlerin ardından harekete geçer. Dengeli ve düzenli bir kahvaltı, sindirim sisteminin de düzenli çalışmasını sağlar. Bu da gün içinde daha aktif hissetmenin anahtarı olabilir.