04.01.2024 - 12:40 | Son Güncellenme:
Zeytin yaprağı çayı, antik çağlardan bu yana şifa kaynağı olarak kullanıldı. Günümüzde de geleneksel tıp alanında zeytin yaprağından faydalanılıyor. Yüksek antioksidan içeriğiyle öne çıkan zeytin yaprağı çayı, kan şekeri düzeyini dengeliyor ve cilt sağlığını düzenlemeye yardımcı oluyor.
Zeytin yaprağı çayı, alerjilerin tedavisine yardımcı oluyor. Bunun yanında ateş düşürüyor. Kan akışını arttırmaya da destek oluyor. Antioksidan özelliği sayesinde meme, karaciğer ve prostat kanseri gibi kanserlerin düzelmesinde de etkili.
Zeytin yaprağı, anti-inflamatuar özelliklere sahip. Akdeniz diyetinin temel ürünü olan yağı da, yaprağı da şifa barındıran zeytin ağacının yaprakları, uzun yıllar nezle, tropik hastalıklar ve sıtma gibi hastalıkların tedavisinde kullanılandı. Ek olarak zeytin yaprağı, hücre hasarlarıyla da savaşıyor.
Elinizle küçük parçalara ayırdığınız 1 yemek kaşığı kuru zeytin yaprağının üzerine 2 ila 3 bardak kaynamış su ekleyin. 10 dakika demlendirin. Demlenen çayı süzerek servis edebilir ve günde 2 ila 3 bardak içebilirsiniz.
Uzmanlara göre zeytin yaprağı çayı, kronik hastalığa sahip olanlar, hamileler ve emziren anneler tarafından tüketmemeli. Ayrıca diyabet hastalarının da uzman görüşü alarak kontrollü bir şekilde tüketmesi gereken çay, tansiyon düşüklüğü yaşayanları ve glikoz seviyesi dengeli olmayan kişiler için de riskli olabilir.